Video Val de scumpiri în Republica Moldova. Tineretul alege calea străinătăţii în timp ce alimentele de bază, electricitatea şi gazul ating preţuri record
Dacă înainte de războiul din Ucraina, românii din estul ţării treceau destul de des graniţa la moldoveni pentru cumpărături, acum nu prea mai au motive. Preţurile au explodat în Republica Moldova: alimentele, electricitatea şi gazul au atins preţuri record. Traiul greu îi împinge şi pe moldoveni să emigreze. În ultimii 30 de ani, ţara a pierdut aproape 40% din populație.
La multe alimente, preţurile s-au dublat de la un an la altul.
Florentina Lazăr, reporter Observator: Într-un supermarket din Chişinău am pus în coş 6 produse de bază: 10 ouă, 1 kilogram de lapte, un kilogram de ulei, un kilogram de zahăr, un kilogram de carne de pui, dar şi o franzelă, unul dintre produsele care s-a scumpit cel mai mult de la un an la altul. Pe toate aceste produse vom plăti 45 de lei.
În România, aceleaşi produse costă în jur de 70 de lei. Însă salariile nu se compară.
Florentina Lazăr, reporter Observator: Prețurile medii de consum în Moldova au crescut cu 18,1% în luna aprilie 2023, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Produsele alimentare s-au scumpit cu 16,4%, cele nealimentare cu 10,6%, iar serviciile cu peste 33%. Asta în contextul în care salariul minim net pe economie în Republica Moldova este de puţin peste 1000 de lei, cu aproape 850 lei mai puţin fata de România.
- Ucraina susţine că a distrus peste 4 companii ruseşti într-o singură zi şi că armata continuă să avanseze
- Nouă morţi după ce două familii s-au răfuit cu puştile pentru o bucată de teren, în Turcia. Disputa a pornit...
- Parlamentul European cere ca Ucraina să devină membră NATO cât mai repede după încheierea războiului
Peste 26% dintre moldoveni trăiesc în sărăcie absolută
De aceea, peste 1 milion au ales calea străinătăţii, în speranţa unui trai mai bun.
Rămasă fără gaz şi electricitate din cauza războiului din Ucraina, cu o agricultură lovită de secetă, Republica Moldova are o populaţie îmbătrânită şi o economie într-o criză profundă.
Igor Grosu, preşedinte Parlament Republica Moldova: La sfârşitul anului trecut am ajuns la o inflaţie record de 34 de procente. Preţurile la gaz, la electricitate au determinat această creștere. Plus lanțurile logistice care erau legate de Odessa și Marea Neagră au fost intrerupte, au fost compromise și atunci toată reorganizarea agenţilor economici.
Şi prețurile combustibililor continuă să crească. Un plin de benzină la moldoveni costă 302 lei, iar unul de motorină ajunge la 249 de lei. În România, preţurile la benzină şi motorină sunt asemănătoare. Un plin costă aproximativ 325 de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰