Antena Meniu Search
x

Video Cum arată plajele din România, după plecarea turiştilor. Peisaj dezolant şi munţi de gunoaie la finalul sezonului estival

Au plecat turiştii, dar au rămas gunoaiele. La sfârşitul sezonului estival plajele au rămas acoperite de plastic, mucuri de tigară şi doze de aluminiu. Voluntarii de mediu au ieşit la treabă prin staţiuni şi au reuşit să strângă sute de saci de gunoaie care sufocau litoralul. 

de Redactia Observator

la 10.09.2022, 11:27

Vezi și

Toamna se numără nu doar bobocii, ci şi munţii de gunoaie de pe litoral. Plajele devin tot mai pustii, iar pungile de plastic, mucurile de ţigară, sticlele aruncate prin nisip şi chiar scutecele folosite alcătuiesc un covor deloc atrăgător, lăsat în urmă de turişti. 

Plajele din România, curăţate de voluntari

Primii care văd dimensiunile dezastrului sunt voluntarii de mediu. "Nu e normal când vine un om să se simtă bine aici să nu poată să-şi strângă gunoiul într-o sacoşă şi să-l ia, să-l ducă la un tomberon. E o chestie de bun simţ", spune Bogdan Leahu, voluntar de mediu.

Este un uriaş cerc vicios. Turiştii vin la plajă şi lasă în urmă munţii de gunoaie. Voluntarii de mediu le adună, însă alte valuri de resturi apar în urma lor. Ecologiştii s-au gândit la o soluţie: cer sprijinul autorităţilor şi spaţii special amenajate pentru aruncarea gunoiului, dar sancţiuni mai dure pentru cei care lasă mizerie în urma lor. "Soluţia pe termen lung nu cred că este să venim noi sau să vină altcineva, societatea civilă în general, să facă curat pe plajă. Cred că ar trebui fiecare cetăţean să aibă această responsabilitate", este de părere Luminiţa Roşca, ONG mediu.

Pe acelaşi subiect

"Ne dorim ca publicul larg să înţeleagă că natura este foarte importantă pentru noi toţi. Nu avem o altă planetă, este singura şi trebuie să avem grijă de ea. Dorim ca şi alţii să ia exemplul nostru şi să facă astfel de acţiuni", spune Cristiana Predoiu, organizator.

Turiştii veniţi să se mai bucure de bronzul de septembrie au aplaudat imediat iniţiativa tinerilor ecologişti. "E foarte ok, e foarte bine ceea ce fac, dar din păcate e foarte urât ce lasă lumea în urmă şi că ei sunt nevoiţi să facă lucrul acesta", crede o turistă. "Ar trebui să găsească (n.r. voluntarii) doar lume distinsă, relaxată, dar din păcate educaţia noastră cam lasă de dorit", comentează un turist.

Chiar dacă deşeurile strânse de pe plajă sunt mai puţine faţă de anii trecuţi, vorbim în continuare de tone de gunoaie lăsate la voia întâmplării pe litoralul românesc. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Observator » Evenimente » Cum arată plajele din România, după plecarea turiştilor. Peisaj dezolant şi munţi de gunoaie la finalul sezonului estival