Antena Meniu Search
x

Video Cum arată primul poligon-mobil din România, unic în sud-estul Europei. Soldaţii trag cu muniţie de război şi simulează scenarii de luptă

În interior, război sau situaţii-limită cu luări de ostatici, afară -  linişte şi pace. Primul poligon mobil din România, unic în sud-estul Europei, este funcţional. Trei foşti militari l-au proiectat şi construit. Un camion blindat în care soldaţii pot să tragă cu muniţie de război şi unde pot simula scenarii infinite de luptă. Totul pentru antrenament, binenţeles! 

de Redactia Observator

la 09.06.2023, 18:31

Vezi și

La marginea Bucurestiului, ce pare a fi remorca unui camion de marfă este, de fapt, un poligon de tragere mobil în care se pot antrena trupe antitero şi de asalt. Construit cu blindaj folosit în armura transportoarelor militare Piranha 5, poligonul de tragere mobil este antifonat - de afară, abia se aud câteva pocnituri când soldaţii trag înăuntru cu arme NATO.

Poligon de tragere mobil, la marginea Bucureştiului

A fost construit și amenajat într-un container folosit în transportul naval. În noul poligon se pot face antrenamente cu arme de foc, dar și cu arme cu laser, în sistem virtual. 

Eugen Dima, specialist arme: Avem nevoie să simulăm exact situaţiile pe care un ofiţer de poliţie le poate întâlni sau un ofiţer de armată sau trupele speciale. Este un antrenament dinamic, configurabil. Atunci când ne confruntăm cu o situaţie reală, avem recul, manipularea armei, de aceea lucrul cu armă este foarte important. În interiorul tirului poate fi folosită orice tip de muniție de lupta dedicată trupelor de poliție, trupelor speciale din armată.

Pe acelaşi subiect

Practic, un joc video, dar pentru adulţi şi cu muniţie reală. De la lupte de gherilă, în interiorul cladirilor, până la lupte în deşert, luări de ostateci, chiar şi în şcoli, toate scenariile pot fi proiectate pe pereţii poligonului. În plus, echipamentul generează ceaţă, fum ori modifică intensitatea şi direcţia luminii. 

Marius Carmaci, specialist proiect: Protecția balistică ia în calcul posibilitatea de a nu ricoşa nimic în interior către trăgător sau alte elemnte de muniţie. Sau elementele acustice, nu se aude nimic afară. Zeci de scenario de lupta sau luări de oastatici pot fi proiectate în interior. Simularea intervențiilor este făcută inclusive cu pistoale cu laser care imită perfect modul de comportare al armelor reale.

Poligonul de tragere mobil a costat 250 de mii de euro şi este acreditat de Academia Militară. Rezolvă problema timpului de deplasare a trupelor la antrenament şi suplineşte lipsa unor poligoane în apropierea secţiilor de Poliţie. Poliţia Română avea 20 de poligoane de tragere acum trei ani. De două ori mai puţine decât cele private.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Evenimente » Cum arată primul poligon-mobil din România, unic în sud-estul Europei. Soldaţii trag cu muniţie de război şi simulează scenarii de luptă