Antena Meniu Search
x

Video Cum au reuşit localnicii dintr-o comună ieşeană să restaureze o biserică veche de 400 de ani. Lăcaşul de cult a fost transformat din ruină în monument

Un monument istoric, vechi de 400 de ani, aflat în inima localităţii Poiana cu Cetate din judeţul Iaşi primeşte o nouă şansă. Vorbim despre Biserica lui Cujbă care s-a transformat, de-a lungul timpului, într-o ruină. Deşi costurile necesare sunt uriaşe, localnicii au venit cu o idee incredibilă: un concert caritabil, susţinut de Filarmonica din Iaşi.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 25.09.2023, 09:56

Vezi și

Construită în secolul al XVII-lea, Biserica lui Cujbă are pentru localnici o mare însemnătate. 

Biserica a fost construită în urmă cu 400 de ani

Clara Mihociu, reporter Observator: Biserica a fost construită la ordinul boierului Cujbă, în urmă cu mai bine de 400 de ani, însă motivul pentru care a construit-o este unul trist. A făcut-o în memoria primei sale soţii care a murit şi de atunci a purtat această biserica, hramul Sfântului Nicolae. 

În ultimii zeci de ani monumentul s-a degradat constant.

Pe acelaşi subiect

Daniel Lazăr, preot paroh: Am putea spune că s-a încăpăţânat să rămână în picioare, pentru a fi restaurată, pentru a se trezi înapoi la viaţă.

Costurile pentru restaurarea completă se ridică la două milioane de euro 

Printre cărămida dărâmată, se mai zăreşte câte o icoană, iar locul în care se afla altarul sfânt este acoperit cu flori, lăsate cel mai probabil de credincioşii care nici în aceste condiţii nu ocolesc cetatea sfantă. Preoţii au acum o speranţă de la Compania Naţională de Investiţii.

Daniel Lazăr, preot paroh: Este foarte greu, sunt foarte multe costuri, doar studiile costă enorm, iar plata pentru a o vedea integral terminată costă vreo două milioane de euro. 

Clara Mihociu, reporter Observator: Aveţi emoţii pentru momentul acela?

Daniel Lazăr, preot paroh: Avem emoţii pentru că îl aşteptăm de foarte mult timp şi sperăm să se întâmple. 

Cu ce idee au venit preotul şi localnicii din sat 

Iar la acest vis va contribui şi Corul Filarmonicii din Iaşi.  

Bujor Prelipcean, Director Filarmonica Iaşi: Sincer să fiu, m-am îndrăgostit de locul acesta. Şi am zis să fac un gest caritabil. Am zis să vin aici să aduc corul şi să încercăm să mişcăm lucrurile. 

Locuitorii au primit cu bucurie vestea şi au sărbătorit la unison alături de cei care au venit să îi ajute.

Localnică: Foarte frumos, ceva inedit pentru zonă. Noroc cu părintele. O atracţie pentru viitor, pentru turişti, ca să aducem în zonă, să ne dezvoltăm.  

Dacă vor strânge aceşti bani, lucrările pentru reabilitarea bisericii vor începe în maximun un an de zile. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Cum au reuşit localnicii dintr-o comună ieşeană să restaureze o biserică veche de 400 de ani. Lăcaşul de cult a fost transformat din ruină în monument