Antena Meniu Search
x

Video Cum primesc despăgubiri supraviețuitorii unui accident produs de un șofer fără RCA. Cazul lui Vlad Pascu, șoferul drogat care a ucis doi tineri

Familiile celor doi tineri omorâţi de şoferul drogat la 2 Mai şi supravieţuitorii accidentului vor primi despăgubiri chiar dacă tânărul de la volan nu avea poliţă RCA. Fondul pentru victimele străzii va deconta daunele, după care va recupera banii de la vinovat. Dacă rudele victimelor deschid proces, despăgubirile pot să ajungă la un milion de euro. Verdictul ar putea veni, însă, după ani de zile. 

Claudiu Crăciunică
de Claudiu Crăciunică

la 25.08.2023, 20:41

Vezi și

În cazul unui accident rutier cu şofer necunoscut, daunele materiale se acordă cu o fransiză de 500 de euro, dacă există îngrijiri medicale pe o perioadă mai mare de 60 de zile. Dacă accidentul este cu autor cunoscut, ca în cazul de la 2 Mai, despăgubirile se acordă imediat de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România. 

Mădălin Roșu, președinte BAAR: BAAR despăgubeşte şi în cazuri de gen alcool sau alte substanţe interzis. După plata despăgubirii încearcă să recupereze de la persoana vinovată. Foarte multe cazuri se găsesc, fel de fel de tertipuri pentru ca persoana respectivă să-şi mute proprietăţile astfel încât BAAR să nu mai poată executa anumite bunuri sau anumite imobile pentru recuperarea prejudiciului.

Victimele sau familiile care nu acceptă suma oferită pot să deschidă proces şi să ceară mai mulţi bani

Raluca Manea, avocat specializat în dreptul asigurărilor: Dacă ne îndreptăm împotriva BAAR-ului pentru că nu are asigurare, după ce se deschide dosarul penal, se face cerere la asigurător, se depun documentele din dosarul penal, iar persoana care se ocupă de partea vătămată are obligaţia de a face diverse cereri în dosarul penal, de a solicita întocmirea unui certificat medico-legal pentru a vedea numărul de zile de îngrijiri medicale.

Despăgubirile morale şi materiale se acordă şi în funcţie de numărul de zile de îngrijiri medicale. Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România colectează de la companiile de asigurări contribuții în Fondul Victimelor Străzii. Banii îi plătim tot noi, pentru că prețul asigurărilor RCA este influenţat direct de daunele oferite din acest fond. Ultimele date arată că în România sunt peste un milion de maşini fără poliţe obilgatorii.

Până acum, familiile victimelor din 2 Mai nu început demersurile pentru obţinerea despăgubirilor. Au la dispoziţie trei luni ca să facă plângere penală.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Cum primesc despăgubiri supraviețuitorii unui accident produs de un șofer fără RCA. Cazul lui Vlad Pascu, șoferul drogat care a ucis doi tineri