Video Poliţele RCA golesc buzunarele românilor. Soluţia prin care şoferii ar putea plăti mai puţin a rămas în aer. "Te duci în pierdere"
Tarifele RCA sunt plafonate până în octombrie, dar cu toate astea asiguratorii cresc preţurile. Mai mulţi şoferi care au încheiat poliţe în urmă cu câteva luni şi care au verificat din nou tarifele s-au trezit cu oferte duble de preţ, asta deşi n-au avut accidente. Autorităţile spun că astfel de situaţii nu sunt normale şi că vor face verificări.
Un şofer din Capitală care şi-a încheiat asigurarea în luna mai şi care a plătit suma de 2.439 de lei, acum a avut surpriza ca, la o simulare, să constate că, la aceeaşi companie, tariful e acum dublu.
Care ar putea fi cauzele creşterii preţurilor la RCA
La o altă asigurare făcută tot pe perioada plafonării şi care a costat puţin peste o mie de lei, şoferul a primit acum o ofertă de 1.278 de lei. Care ar putea fi cauzele?
Sergiu Constantinescu, expert asigurări: Ar fi de verificat pe ce grad de bonus malus se află. Dacă în loc în bonus 8, ai bonus 0, automat tariful se dublează. Evoluţia în vârstă a maşinii şi a posesorului auto să-l fi dus într-o altă grupă de risc, grupă de risc care are un alt tarif.
- Cât a ajuns să coste o poliță RCA pe 6 luni, după ce ASF a plafonat prețurile. Tarifele s-au dublat
- Asigurările RCA, mai scumpe cu până la 40% faţă de anul trecut. Cât costă o poliţă cu decontare directă,...
- Asigurări pentru trotinete electrice şi RCA de o zi pentru maşini. Autorităţile pregătesc schimbări radicale...
Reporter: Au crescut preţurile?
Şofer: Foarte mult! Cu cât? 40% cred!
Şi nu e singura nemulţumire a şoferilor. Spre exemplu, prima pe şase luni la o maşină cu un motor cu capacitate de până în 2,5 Litri costă 1.349 de lei, iar cea pe un an e 1.377 de lei. O diferenţă de doar 28 de lei.
Dorel Duţă, preşedinte UNSICAR: Frecvenţa şi severitatea apare mai mult în perioadele scurte de timp şi, ca urmare, şi tarifarea e mai mare.
Plafonarea tarifelor RCA expiră în luna octombrie
Şi va fi tot mai mare, spun experţii din asigurări. Mai ales că...
Mădălina Chiţac, reporter Observator: Plafonarea tarifelor RCA expiră în luna octombrie şi, cel mai probabil, nu va mai fi prelungită de către Guvern. În schimb, Executivul ia în calcul posibilitatea ca poliţele companiei Euroins să fie valabile nu până pe 8 septembrie, aşa cum s-ar întâmpla în mod normal, ci până în decembrie. Pentru acest lucru e nevoie să fie adoptată o ordonanţă de urgenţă.
Şofer: Trebuie să fac asigurarea. Voi vedea. E posibil să fie prelungită asigurarea la Euroins. Fain atunci, cel puţin nu îmi mai cumpăr cu o lună înainte.
Prelungirea valabilităţii poliţelor Euroins nu va ajuta prea mult piaţa
Un şofer care avea asigurare la Euroins pentru care anul trecut a plătit 708 lei, acum are de achitat aproape dublu. Deşi a rămas în aceeaşi clasă de bonus. Oricum, prelungirea valabilităţii poliţelor Euroins nu va ajuta prea mult piaţa.
Sergiu Constantinescu, expert asigurări: Ne afectează pe noi toţi pentru că, în aceste 3 luni, asiguraţii cu poliţe Euroins vor avea accidente. Preţul reparării e infinit mai mare decât preţul unei poliţe. Vor ajunge să mărească preţul poliţelor, după ce se ridică plafonarea.
O soluţie pentru şoferii români
Pentru început, poliţele s-ar putea scumpi cu cel puţin 10%. Soluţia pentru şoferii români ar fi fost apariţia în piaţa a unei companii de stat care să emită poliţe. În speţă, CEC BANK.
Dorel Duţă, preşedinte UNSICAR: Chiar dacă este cu acţionariat de stat, asta ce ar însemna? Să meargă în pierdere. Toate cifrele arată că dacă practici un anumit tarif mic, te duci în pierdere. Cine să subvenţioneze?
CEC BANK ar fi trebuit să emită deja poliţe RCA. Numai că planurile autorităţilor nu s-au concretizat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰