Antena Meniu Search
x

Video Cum s-au auzit alarmele pentru dezastre sau atac aerian miercuri 28 februarie, în toată ţara. Au sunat timp de o oră

Pentru mulţi dintre noi au fost momente de panică şi în această dimineaţă când au sunat alarmele în toată ţara! Din fericire, a fost vorba doar de un exerciţiu, punctul culminant al Săptămânii Protecţiei Civile.

de Redactia Observator

la 28.02.2024, 14:10

Vezi și

Scopul simulării a fost testarea echipamentelor tehnice şi timpul de reacţie al forţelor de intervenţie ca antrenament pentru situaţiile de urgenţă posibile în viitor.

În situaţii reale, cetăţenii se pot adăposti în subsolurile sediilor autorităților și instituțiilor publice, clădirilor de comerț şi de birouri, chiar şi în staţiile de metrou. De asemenea, mai multe informații ar fi transmise prin intermediul mesajelor RO-ALERT.

Sirenele au făcut parte dintr-un exerciţiu de alarmare publică

Un exerciţiu naţional de alarmare publică, al cărui scenariu presupune înştiinţarea centrelor operaţionale pentru situaţii de urgenţă din judeţele şi din Bucureşti şi verificarea funcţionării sirenelor electrice şi electronice de alarmare a populaţiei este programat să se desfăşoare miercuri, scrie news.ro.

Pe acelaşi subiect

Astfel, va fi verificat modul de funcţionare al tuturor mijloacelor de alarmare publică. Prin modul de acţionare a acestora, există posibilitatea de a crea disconfort în spaţiul public, însă autorităţile transmit că astfel de exerciţii periodice sunt necesare şi benefice.

Oamenii sunt sfătuiţi să nu intre în panică, fiind vorba doar despre un exerciţiu, care are ca scop cunoaşterea semnificaţiei semnalelor de alarmare şi a măsurilor care trebuie adoptate în situaţia manifestării unor factori de risc.

Pe timpul desfăşurării acestei activităţi, locuitorii nu trebuie să-şi întrerupă activitatea normală, deoarece acest exerciţiu implică doar personalul de la nivelul administraţiei publice locale.

Semnalele de alarmare acustice a populaţiei, a instituţiilor publice şi a operatorilor economici sunt: alarmă aeriană, alarmă la dezastre, prealarmă aeriană şi încetarea alarmei.

Există mai multe tipuri de alarme pentru fiecare pericol 

Durata fiecărui semnal de alarmare, pentru toate mijloacele de alarmare, este următoarea:

- Semnalul Alarmă la dezastre se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 5 sunete a 8 secunde fiecare, cu pauză de 5 secunde între acestea;

- Semnalul Prealarmă aeriană se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 3 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 6 secunde între acestea;

- Semnalul Alarmă aeriană se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 15 sunete a câte două secunde fiecare, cu pauză de două secunde între acestea;

- Semnalul Încetarea alarmei se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de două minute. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de un minut.

În acest an, în 28 februarie, sunt sărbătoriţi 91 de ani de Protecţie Civilă în România şi este marcată împlinirea a 47 de ani de la cutremurul din Vrancea din 4 martie 1977,  cel mai devastator din istoria României.

Pentru marcarea acestui moment, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi inspectoratele pentru situaţii de urgenţă judeţene/Bucureşti-Ilfov organizează, la nivel naţional, o serie de activităţi menite să dezvolte comportamentul preventiv în rândul tuturor categoriilor de public.

Astfel, cei interesaţi se pot familiariza atât cu specificul armei, cât şi cu măsurile şi regulile de comportare ce trebuie adoptate înainte, pe timpul şi după producerea unor situaţii de urgenţă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Cum s-au auzit alarmele pentru dezastre sau atac aerian miercuri 28 februarie, în toată ţara. Au sunat timp de o oră