Video Cele mai bizare solicitări la 112. Românii cer ajutor la cumpărături, sfaturi împotriva fantomelor sau soţilor care nu îşi fac datoria conjugală
Serviciul 112 împlineşte astăzi 20 de ani de când a fost înfiinţat în România. De-a lungul timpului, operatorii au fost priviţi, pe rând, ca îngeri şi demoni. Au reuşit salvări miraculoase, dar au fost şi ţinta unor acuzaţii grave. Oricum, au şi ei motive să se plângă. Din cele peste 10 milioane de apeluri primite anul trecut, jumătate au fost glume proaste sau alarme false.
În 20 de ani de existenţă, dispeceratele 112 au primit peste 300 de milioane de apeluri de urgenţă.
Iulia Pop, reporter Observator: Cele mai multe solicitări la 112 au fost făcute pentru serviciul de ambulanţă - jumătate din totalul apelurilor. Aproape un sfert dintre apelanţi a avut nevoie intervenţia poliţiei, în timp ce în 18% dintre apeluri, oamenii au solicitat intervenţia pompierilor. Restul apelurilor au ajuns către Jandarmerie sau alte instituţii.
Cele mai bizare solicitări la 112
Însă nu toate apelurile către 112 au fost urgenţe.
Iulia Pop, reporter Observator: În cei 20 de ani, operatorii de la 112 au primit solicitări care mai de care mai bizare. Ca de exemplu: O mămică a chemat disperată ambulanţa pentru că nu reuşea să îşi liniştească copilul sugar care nu se mai oprea din plâns. Un bărbat a avut nevoie de ajutor pentru a trata un cârcel, iar în timpul pandemiei, o persoană aflată în carantină la domiciliu a întrebat la 112 dacă poate ieși 3 minute în fața blocului.
Alte urgenţe bizare:
"O persoană de la magazin cumpără tot zahărul, vă rog un echipaj!"
"După ce am fost amenințat, am început să văd fantome prin curte".
"Bărbatul meu nu vrea să își facă datoria de soț. Mă puteți ajuta?"
Oamenii au cerut chiar şi sfaturi împotriva fantomelor
În două decenii, operatorii de la 112 s-au crucit când au auzit oameni care îi sunau şi cereau ajutor la cumpărături, sfaturi împotriva fantomelor sau soţilor care nu îşi fac datoria conjugală. Pe teren, pompierii alertaţi prin numărul de urgenţă au fost exasperaţi şi ei de alarme false. Aseară, un bărbat din Iaşi, care chemase ambulanţa, s-a gândit că medicii vin mai repede dacă mai dă un telefon la 112 şi spune că miroase a gaz în tot blocul.
Campion al apelurilor la 112 este un bărbat din Argeș, care a sunat fără motiv la 112 de 31.000 de ori într-un an. În 2023, dintre cele peste 10 milioane de apeluri, doar 53% au reprezentat urgențe, restul au fost alarme false.
Amenda este cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei pentru alertarea fără motiv
Legea însă îi poate pedepsi aspru pe cei care apelează fără motiv numărul de urgenţă. Pentru alertarea fără motiv a autorităţilor, amenda este cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei.
Femeie: Cred că ar trebui să avem mai multă grijă. Dacă noi sunăm, poate altcineva chiar are mai nevoie.
Femeie: Probabil nepoţica din greşeală a apelat, dar eu nu.
În cei 20 de ani de existenţă, serviciul 112 a fost zguduit şi de scandaluri. Mai mulţi dispeceri au fost acuzaţi că au tratat cu prea mare uşurinţă apelurile de urgenţă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰