Antena Meniu Search
x

Video Cum se realizau decontări pentru tratamente fictive aplicate morţilor la două clinici din Bucureşti. CNAS a făcut sesizare, procurorii au preluat cazul

Pacienți decedaţi, dar consultați și tratați. Este o schemă pe care o foloseau două clinici din Bucureşti ca să încaseze bani de la stat, susţin inspectorii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Pentru investigațiile false erau introduse în sistem și carduri de sănătate ale unor vârstnici internați într-un azil, fără ca rudele să aibă habar de acest lucru. Procurorii au intrat astăzi pe fir și au început cercetările.

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 04.08.2023, 20:15

Vezi și

Cel puţin opt persoane decedate ar fi beneficiat de consultații și tratament la două centre medicale din Capitală, cu sediul social în Canada, potrivit documentelor găsite de inspectorii de la Casa de Asigurări București. Doctorii ar fi consemnat serviciile medicale în registrul de consultații și ar fi reușit, astfel, să deconteze consultaţiile care nu au fost niciodată prestate.

Am încercat să cerem un punct de vedere conducerii clinicii, însă nu am reuşit.

  • Paznic: M-au sunat din partea conducerii, au zis să vă poftesc afară...
  • Reporter: Conducerea ne poftește afară, dar vrem și noi să vorbim cu conducerea. De asta am venit aici.
  • Paznic: E domeniu privat, nu aveți acces...
  • Reporter: Și nu puteți să ne dați numărul dânsului?
  • Paznic: Eu?
  • Reporter: Da!
  • Paznic: Nu pot...

Tot inspectorii CNAS spun că în acest fel erau folosiţi şi mai mulţi bătrâni internați într-un azil din sectorul 1 al Capitalei. Potrivit unor surse, cardurile de sănătate ale bătrânilor erau reținute de proprietarii căminului, fără ca aparținătorii sau rudele celor internați să știe. Mai departe, cardurile ar fi fost folosite pentru decontările de servicii medicale. Contactat de Observator, managerul centrului pentru vârstnici neagă orice acuzație. "Nu am fost informat și nu s-a făcut niciun fel de decontare. Beneficiarii au beneficiat de serviciile medicale de care aveau dreptul să beneficieze, conform legii. Noi nu decontăm de la Casa de Asigurare serviciile de dragul de a fi decontate", a declarat administratorul azilului.

"Casa de Asigurări de Sănătate care a detectat în sistemele lor informatice această posibilă infracțiune. Și mie mi se pare absolut imoral să furi din banii pacienților", a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii. Specialiştii care au încheiat raportul și l-au trimis către parchet au atras atenția şi că există un număr impresionant de angajaţi ai firmelor conduse de familia omului de afaceri Mohammad Murad care au beneficiat de consultaţii în Bucureşti deşi ei au domiciliul în judeţul Constanţa. Am încercat să luăm legătura cu acesta, dar fără succes. Procurorii au deschis un dosarul penal iar alături de polițiștii de la Investigarea Criminalității Economice vor începe cercetările pentru înșelăciune, fals în înscrisuri oficiale și uz de fals.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Cum se realizau decontări pentru tratamente fictive aplicate morţilor la două clinici din Bucureşti. CNAS a făcut sesizare, procurorii au preluat cazul