Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cum se sărbătoreşte Ziua Națională în marile orașe: Tone cu fasole şi cârnați, parade militare spectaculoase şi focuri de artificii

Parade militare spectaculoase, concerte, mese populare cu fasole şi cârnaţi şi focuri de artificii. Asta le-au pregătit românilor autorităţile din majoritatea oraşelor din ţară,  de Ziua Naţională a României. 

de Redactia Observator

la 01.12.2016 , 08:58

Cum se sărbătoreşte Ziua Națională în marile orașe: Tone cu fasole şi cârnați, parade militare spectaculoase şi focuri de artificii - HEPTA

Parade militare spectaculoase, concerte, mese populare cu fasole şi cârnaţi şi focuri de artificii. Asta le-au pregătit românilor autorităţile din majoritatea oraşelor din ţară,  de Ziua Naţională a României. 

În Alba Iulia, orașul unde acum 98 de ani avea loc Unirea Transilvaniei cu România, manifestările dedicate zile de 1 decembrie încep la ora 9.00, prin depuneri de coroane. Parada militară – la care participă 800 de militari, transportoare blindate, tunuri și mașini de luptă – este programată de la ora 13.00.

O oră mai târziu, pe latura de vest a cetății Alba Carolina va avea loc Marea Unire a Bucătarilor: 8000 de porții de fasole cu cârnați vor fi împărțite localnicilor, alături de chifle coapte și vin alb, după care aceștia pot asista de la ora 15 la un spectacol de muzică populară. Spre seară, vor concerta Andra și Zdob și Zdub, după care va avea loc un show pirotehnic.

Articolul continuă după reclamă

În Iași, manifestările de 1 decembrie vor începe odată cu un concert de muzică populară. O oră mai târziu, de la 11.00, va avea loc parada militară, iar după amiază are loc tradiționala masă populară cu fasole și cârnați. În acordurile fanfarei, un drapel imens va fi arborat pe Turnul cu Ceas de la Palatul Culturii, iar de la ora 18.00, se vor aprinde luminițele de sărbători.

Pe acelaşi subiect

La Timişoara, peste 300 de soldati si specialisti din MApN, MAI, SRI, Penitenciarul Timisoara si Politia Locala vor participa, incepand cu ora 11:30, la parada militara, pe Bulevardul Revolutiei. 

La Cluj, peste 300 de militari si specialisti din MApN, MAI si SRI, cu peste 40 de mijloace tehnice, vor participa la o parada organizata in Piata Avram Iancu. Ceremonia include si o slujba religioasa si depunerea de coroane de flori la statuia lui Avram Iancu. Totodata, pe scena Teatrului National Cluj va avea loc spectacolul "Copiii sarbatoresc Marea Unire", la care sunt asteptati peste 330 de elevi din mediul rural.

La Arad vor fi organizate mai multe ceremonii militare. De la ora 10:00, vor avea loc depuneri de coroane la mormintele Corifeilor Marii Uniri Vasile Goldis, Stefan Cicio Pop si Ioan Suciu din cimitirul Eternitataea de la UTA. Cu aceasta ocazie va fi oficiat un serviciu religios si va avea loc o mica defilare militara. Cu incepere de la ora 11:15, vor avea loc depuneri de coroane la Crucea Martirilor din Parcul Emiescu din spatele Primariei.

La Braşov, militari apartinand Brigazii 2 Vanatori de Munte "Sarmizegetusa" din Brasov vor participa la ceremonialul militar si religios care se va desfasura cu aceasta ocazie de la orele 10:00, in fata Prefecturii Brasov. De asemenea, in Piata Garii din Predeal, vanatorii de munte predeleni vor prezenta o expozitie de tehnica, armament si echipamente de alpinism intre orele 09:00-10:00, iar incepand cu ora 10:00 va avea loc o ceremonie militara si religioasa cu depuneri de coroane si jerbe de flori la Monumentul Eroilor din Piata Garii.

Apoi, de la ora 12:00, in Piata Unirii din Brasov, brasovenii si turistii sunt invitati la festivitatea dedicata Zilei Nationale, care va debuta cu un serviciu religios dedicat memoriei eroilor neamului, Te Deum, oficiat de catre un sobor de preoti de la parohia Bisericii Sfantul Nicolae din Scheii Brasovului. Intre orele 12:30- 13:00 urmeaza depunerea de coroane la Monumentul Eroului Necunoscut din Piata Unirii. Momentul este cu atat mai important cu cat in acest an s-au implinit 100 de ani de la Batalia Brasovului si de la prima instaurare a administratiei romanesti in Brasov.

Apoi, un ansamblu folcloric coordonat de Adrian Valusescu va oferi publicului un spectacol de muzica specifica Tarii Barsei si Ardealului, programat intre orele 13:00- 15:30.

La Sibiu, manifestările incep la ora 9:00, la Consiliul Judetean, unde va avea loc o sedinta solemna, in cadrul careia medicul Coriolan Brad, in varsta de 92 de ani, ultimul veteran de razboi din Gura Raului, va primi titlul de cetatean de onoare al judetului Sibiu, acesta fiind deja cetatean de onoare al localitatii sale.

La ora 10:00, vor avea loc depuneri de coroane la sediul fostului Consiliul Diligent din Transilvania, iar la ora 12:00 corul Academiei Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu" si Garnozoana Sibiu vor interpreta cantece patriotice, la Cercul Militar din Sibiu, unde, de asemenea, va avea loc si o expozitie foto-documentara dedicata zilei de 1 Decembrie.

De la ora 15:00, timp de trei ore, la Sala Polivalenta Transilvania, Ansamblul Profesionist "Cindrelul Junii Sibiului" va sustine un spectacol folcloric.

De la ora 17:00 pana la ora 19:00, este programata retragerea cu torte, pe un traseu care incepe din fata Cercului Militar si se termina la Sala Thalia. Apoi, aici va fi un concert simfonic special, sustinut de orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu si la care si-au anutat prezenta principesa Margareta si principele Radu, precum si invitatii acestora regele Simeon al II-lea si regina Margarita ai bulgarilor, si principele Lorenz al Belgiei.

În Ploiesti, manifestarile vor avea loc in centru, in zona statuii Mihai Viteazu. La ora 09:15 se va bloca circulatia pe principalul bulevard. Vor fi spectacole artistice, defilari, depuneri de coroane, dar si un survol aerian pregatit de pilotii Aeroclubului de la Strejnic.

In plus, potrivit Primariei Ploiesti, vor fi pregatite 3.000 de portii de fasole cu carnati.

La Constanta, cateva sute de militari, pompieri si jandarmi vor participa la ceremonia organizata in Piata Ovidiu, in programul manifestarilor fiind cuprinse si depuneri de coroane la Cimitirul Militar, Crosul 1 Decembrie si un program artistic, de la ora 12:00.

Ceremonia organizata cu aceasta ocazie va fi cea mai ampla desfasurata pe plan local din ultimii ani.

Activitatile vor incepe la ora 11:00 si vor cuprinde, printre altele, un concert sustinut de Muzica Militara a Fortelor Navale si defilarea Garzii de Onoare. Vor fi depuse coroane de flori la monumentele Eroilor din Constanta si Mangalia.

La Craiova, va avea loc doar un ceremonial militar-religios, iar seara este programata aprinderea iluminatului de sarbatori.

Tot pe 1 Decembrie incepe cea de-a patra editie a Festivalului International "Adrian Paunescu", cu reprezentanti de seama ai muzicii, poeziei, vietii culturale si academice din Romania si de peste hotare.

Deschiderea festivalului are loc la ora 14:00, iar de la ora 18:00, in Centrul Istoric al Craiovei este programat spectacolul Remember Cenaclul Flacara. Vor concerta, intre altii, Mircea Vintila, Mircea Baniciu, Magda Puskas, Emeric Imre, Cristian Buica, Vasile Mardare, Walter Ghicolescu, Generatia Folk, Andrei Paunescu si trupa Totusi.

La Suceava va fi organizata o ceremonie in fata Palatului Administrativ si o parada cu tehnica ISU si a unor institutii ale MAI. Ulterior, tehnica va fi prezentata in zona centrala a municipiului.

Dupa-amiaza, pe esplanada din centrul orasului, va fi organizat un spectacol al Ansamblului "Ciprian Porumbescu".

La Bistrita, ziua festiva debuteaza la ora 09:00, in centrul orasului, cu o ceremonie militara, religioasa si depunerea unei coroane de flori la monumentul poetului Andrei Muresanu din Piata Centrala, dupa care va avea loc defilarea personalului si tehnicii militare.

Autoritatile locale au pregatit pentru a marca 1 Decembrie, la Palatul Culturii din Bistrita, un spectacol folcloric, incepand cu ora 17:00.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Cum se sărbătoreşte Ziua Națională în marile orașe: Tone cu fasole şi cârnați, parade militare spectaculoase şi focuri de artificii