Antena Meniu Search
x

Video Cum vor autoritățile să monitorizeze poluarea din Capitală. Specialiștii spun că nu există strategii pentru un aer mai curat: "Toţi ştim că stăm prost"

Respirăm aer otrăvit în Capitală, dar nici măcar nu ştim cât de nociv este. O recunosc chiar şi autorităţile care au decis să instaleze zeci de senzori noi pentru monitorizarea calităţii aerului. Insuficient, spun specialiştii de mediu are atrag atenţia că strategiile pentru un aer mai curat chiar nu există. 

de Redactia Observator

la 14.09.2023, 21:13

Vezi și

Noxe, trafic infernal, străzi murdare şi şantiere pline de praf. Toate transformă aerul din Bucureşti în otravă. Şi nici măcar nu ştim cât de rău este. Capitala nu are suficienţi senzori pentru măsurarea calităţii aerului.

Bărbat: Dacă mergem la mare sau la munte mai ales, se simte o diferenţă evidentă. Ar trebui să avem totuşi măsurători care să ne spună cum e calitatea aerului în Bucureşti.

Raul Pop, fost secretar de stat în Ministerul Mediului: În principiu, toţi ştim că stăm prost. În realitate nu măsurăm cu adevărat ca să ne dăm seama cât de prost şi mai ales unde ar trebui să intervenim cu prioritate. Dacă am avea în permanentă o măsurare la care să aibă acces cei care iau decizii, dar nu numai asta ci să şi ia decizii şi să intervină, s-ar simţi în calitatea vieţii.

Capitala nu are suficienţi senzori pentru măsurarea calităţii aerului

Pe acelaşi subiect

Asta promite acum Primăria Capitalei. 44 de senzori noi vor fi instalaţi în apropierea unor insituţii din Bucureşti. Doi senzori indicau deja nivelul maxim de poluare în zona de est a Capitalei.

Carmen Elena Prodan, expert Direcţia de Mediu Primăria Capitalei: Se poate întâmpla uneori în centru acolo unde traficul este mai intens sau la periferie și aici putem să vorbim poate despre ceva arderi în afara Bucureştiului.

Principala sursă de poluare a aerului in Bucureşti este chiar traficul. Unde mai punem că si parcările contribuie pentru că un sofer caută în medie pe zi, cel putin 30 de minute, un loc de parcare.

Raul Pop, fost secretar de stat în Ministerul Mediului: Avem traficul, avem calitatea curăţeniei străzilor, avem încălzirea rezidenţială. Fără îndoială când lucrezi intr-un santier, gânditi-vă dacă demolezi un perete, dacă faci o lucrare cu utilaje alimentate cu motorină, toţi aceşti factori se eliberează în atmosferă. 01.19 Toate acestea din păcate le simţim şi le tragem în piept.

Când se vor lua primele măsuri

Carmen Elena Prodan, expert Direcţia de Mediu Primăria Capitalei: Vom monitoriza pe parcursul unor perioade îndelungate astfel încât să vedem un trend. Când o să se implementeze măsurile din acest proiect? Probabil că începând cu ianuarie.

Potrivit unui studiu european, un locuitor al Capitalei beneficiază de doar 7 metri pătraţi de spaţiu verde. Norma Organizației Mondiale a Sănătății este de 50 mp pentru fiecare locuitor.

Raul Pop, fost secretar de stat în Ministerul Mediului: Nu ar trebui să mai avem situaţii în care senzorii să depăşească o limită. Sunt statistici europene care ne aşează pe diverse locuri, Bucureştiul în general stă prost la fel cu alte câteva oraşe din România. Noi stăm prost acolo unde măsurăm. S-ar putea ca acolo unde nu măsurăm să stăm la fel de prost sau poate să stăm bine dar nu ştim pentru că nu măsurăm. Dacă e vorba ca să aflăm astăzi acum unde este poluarea, avem niște instrumente destul de fragile. Ştiati că o mașina jumătate din timp circulă și jumătate din timp iși caută parcare? Am putea scăpa de lucrul ăsta dacă măcar zona asta de parcări ar fi foarte clar indicată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Evenimente » Cum vor autoritățile să monitorizeze poluarea din Capitală. Specialiștii spun că nu există strategii pentru un aer mai curat: "Toţi ştim că stăm prost"