Antena Meniu Search
x

Video Izvoarele de munte, din ce în ce mai poluate. Chiar şi în zonele mai puţin vizitate, particulele de microplastic depăşesc valorile normale

Munţii noştri aur poartă sau corect spus, plastic poartă. Un studiu realizat pe apele de munte din ţara noastră demonstrează poluarea pânzelor freatice cu microplastic. Cercetarea a fost efectuată timp de 3 ani pe lacul de acumulare de la Siriu, din judeţul Buzău, iar concluziile sunt îngrijorătoare. Nici măcar izvoarele de munte nu mai sunt pure. 

de Redactia Observator

la 18.07.2023, 08:43

Vezi și

Timp de 3 ani, biologii Apelor Romane, au prelevat probe din apa şi sedimentele lacului de acumulare Siriu, dar și din răul Buzău. Iar rezultatele sunt dezastruoase! 90% din poluanţii găsiţi sunt din plastic. Adică PET-uri, pungi sau obiecte de unică folosinţă.

Alina Constantin, biolog ABA Buzău Ialomița: Am încercat să corelăm perioadele de inundaţii cu acumularea de microplastic. 

În toate cele 19 probe prelevate, biologii au găsit peste 4.000 de particule de plastic. Doar într-un kilogram de sediment au fost descoperite 200 de particule, în timp ce într-un metru cub de apă au fost găsite 3 particule.

Studiul are ca scop schimbarea legii protecţiei mediului

Pe acelaşi subiect

Oana Ristea, biolog ABA Buzău Ialomița: Acest microplastic este peste tot. Este un semnal de alarmă că este prezent, având în vedere că zona în care am făcut proiectul pilot este într-o zona de munte, cu puţine localităţi, cu un turism care este acum în dezvoltare.

Irina Mircea, purtător de cuvânt ABA Buzău Ialomița: Toate rezultatele studiilor vor fi publicate împreună cu cele realizate de partenerii noştri din Grecia, Turcia, Armenia şi Republica Moldova în diferite reviste ştiinţifice. 

Analizele fac parte din cadrul proiectului Protect Stream 4 Sea, ce are ca scop reducerea cantității de deșeuri care ajunge în Marea Neagră. Scopul studiilor este unul cât se poate de simplu - specialiştii vor să schimbe legea de protecţie a mediului, pentru că doar aşa ar reuşi să mai reducă din poluarea apelor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » Izvoarele de munte, din ce în ce mai poluate. Chiar şi în zonele mai puţin vizitate, particulele de microplastic depăşesc valorile normale