Antena Meniu Search
x

Video Cutremurul din Arad s-a resimţit în 5 judeţe şi două ţări vecine. A avut nu mai puţin de 12 replici

Vestul României s-a cutremurat. Un nou val de seisme într-o zonă neobişnuită a băgat spaima în locuitorii din Banat şi Crişana. Cutremurul cel mai puternic a avut o magnitudine de 4,7 pe scara Richter cu epicentrul în apropiere de oraşul Lipova. Au urmat 12 replici şi momente de panică pentru oamenii care au ieşit din case.

de Redactia Observator

la 23.05.2023, 19:30

Vezi și

Cutremurul s-a simţit în 5 judeţe, dar şi în Ungaria şi Serbia. Zona neobişnuită pentru astfel de fenomene a înspăimântat localnicii care au ieşit, panicaţi, din case. "Prima dată am auzit un zgomot infernal, atât de cumplit a fost zgomotul că am avut impresia că a intrat o maşină mare în casă", spune o femeie. "Toată vitrina se mişca, lampadarul, tot, tot se mişca", spune un bărbat. Primul seism a avut loc în jurul orei 21:00 şi a avut o magnitudine de 4,7 pe Richter. La două ore distanţă, a venit şi replica, aproape la fel de intensă, de 4,4 pe scara Richter. Au urmat alte 12 replici pe parcursul nopţii, însă nu la fel de puternice. Epicentrul a fost între comunele Zăbrani şi Aluniş.   

Experţii spun că nu sunt motive de îngrijorare

"Oamenii sunt speriaţi, mai ales după ce s-a întâmplat în Turcia", a declarat Florin Pera, primar Lipova. "Zona face parte din regiunea seismică Banat. În 1991, în 1992 au fost cutremure de 6 grade", a declarat Constantin Ionescu, director INFP. La lumina zilei, oamenii au descoperit crăpăturile din case. Din fericire, nu au fost înregistrate pagube majore. Experţii în fizica pâmântului susţin că nu există motive de îngrijorare. "Cutremurele de tipul acesta nu produc pagube însemnate, doar crăpături de pereţi, un coş la casă dacă este instabil, lucruri din acestea", a declarat Constantin Ionescu, director INFP.

Cel mai puternic seism înregistrat în ultimii 5 ani în România rămâne cel de la Gorj, cu o magnitudine de 5,7 pe Richter. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 40 de kilometri şi la doar o zi distanţă de un alt mare cutremur, de 5,3 pe Richter în aceeaşi zonă. Mai multe clădiri din trei judeţe au fost avariate, printre care şi primăria din Târgu Jiu şi Prefectura Gorj.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Cutremurul din Arad s-a resimţit în 5 judeţe şi două ţări vecine. A avut nu mai puţin de 12 replici