Antena Meniu Search
x

De ce a luat foc trenul de călători din Bihor. Grindeanu: De peste 25 de ani în România nu s-a cumpărat nicio garnitură nouă

La un pas de o nouă tragedie! Un incendiu violent a cuprins în această dimineaţă un tren de călători care circula în judeţul Bihor. Flăcările puternice s-au răspândit cu repeziciune, iar garnitura veche de mai bine de 80 de ani s-a făcut scrum. Focul a izbucnit în momentul în care trenul se apropia de gara Oradea. Călătorii au reuşit să iasă din tren, la timp.

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 07.11.2023, 21:41

Vezi și

Pompierii din Oradea au reuşit să stabilească şi care a fost cauza incendiului, fiind vorba de un scurt-circuit la instlaţia electrică a automotorului. Autorităţile au identificat cu greu problema, având în vedere că din tren a rămas doar un morman de fiare carbonizate. 

Trenul, care face legătura între Arad şi Oradea, a luat foc la puţin după 06:25 dimineaţa, cu 4km înainte de a ajunge în gara Oradea. Cei 20 de pasageri, dar şi angajaţii CFR au reuşit să se autoevacueze. Din fericire, nicio persoană nu a fost rănită. Temperaturile au fost atât de ridicate încât pe şine au rămas urme de metal topit, iar circulaţia în zona a fost afectată timp de câteva ore. 

Automotorul a fost fabricat înainte de al Doilea Război Mondial, mai exact în 1937, la Uzinele Malaxa de lângă Bucureşti şi încă mai sunt în circulaţie, la noi în ţară, câteva exemplare, deşi locul lor ar trebui să fie la muzeu.

Reacţia ministrului Transporturilor

Pe acelaşi subiect

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, s-a referit la incendiul izbucnit vineri la un tren de călători din Bihor afirmând că în ultimii 25 de ani în România nu s-a cumpărat nicio garnitură de tren. 161 de trenuri noi se află în procedură de achiziţie.

”E o problemă pe care nu o avem noi că ţară în ultimul an sau în ultimii doi ani. De peste 25 de ani în România nu s-a cumpărat nicio garnitură nouă. 161 de garnituri sunt în achiziţie, primele vor veni în această toamnă. Nu poţi să ai pretenţii de condiţii europene când timp de peste 25 de ani nu s-a cumpărat niciun tren nou.

Toate aceste achiziţii se fac în perioada următoare, urmând că derularea contractelor să se desfăşoare pentru cele 161 de trenuri noi”, a declarat Sorin Grindeanu, la Timişoara, după ce a fost întrebat cum comentează izbucnirea unui incendiu la un tren de călători din Bihor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » De ce a luat foc trenul de călători din Bihor. Grindeanu: De peste 25 de ani în România nu s-a cumpărat nicio garnitură nouă