Antena Meniu Search
x

Video România plăteşte 450 de milioane de euro pentru încă o serie de avioane F-16. Primele 17 aeronave ne-au costat un miliard de euro

România mai cumpără două escadrile de aeronave F-16. De data asta, din Norvegia. Ministrul Apărării a trimis Parlamentului o scrisoare oficială prin care cere aprobarea formală pentru achiziţia a încă 31 de supersonice cu 450 de milioane de euro.

Sonia Simionov
de Sonia Simionov

la 10.12.2021, 20:22

Vezi și

Par destul de ieftine, cel puţin prin comparaţie cu achiziţia primelor 17 F-16 care ne-au costat nu mai puţin de un miliard de euro. Dar trebuie spus faptul că orice ţară care achiziţionează un model de aeronavă, la un moment dat, primele modele livrate costă întotdeauna mai mult pentru că nu implică doar costul propriu-zis al aparatelor, ci şi servicii de mentenanţă, organizarea bazelor aeriene, armament sau instruirea piloţilor.

Când vor deveni operabile

Aceste costuri nu se dublează neapărat la achiziţia următoarelor modele, cum este şi situaţia de acum. Următoarele 31 de aeronave F-16 Fighting Falcon ne vor costa aproximativ 450 de milioane de euro. Banii sunt împărţiti astfel: 354 de milioane de euro, costul efectiv al aparatelor şi 100 de milioane de euro reprezintă suportul logistic, echipamente care vor veni din Statele Unite ale Americii.

Aşadar, Parlamentul ar trebui să dea "verde" la începutul anului viitor pentru achiziţia acestor aeronave care vor deveni efectiv operabile după ce vor fi în număr de 48, adică trei escadrile complete. Acestea vor fi împărţite în cele trei puncte strategice NATO de pe teritoriul României: Baza Aeriană 86 Feteşti, Mihail Kogălniceanu şi Câmpia Turzii. Acest lucru trebuie să se întâmple până în 2023, iar până în 2030 ar trebui să avem şi F-35, toate operate strict de Poliţia Aeriană.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » România plăteşte 450 de milioane de euro pentru încă o serie de avioane F-16. Primele 17 aeronave ne-au costat un miliard de euro