De ce este important să porți centura de siguranță indiferent de locul pe care îl ocupi în mașină - VIDEO
Peste 1.800 de români mor, în fiecare an, din cauza faptului că au trișat centura de siguranță. Din comoditatea sau din 'șmecherie', centura este evitată.
Peste 1.800 de români mor, în fiecare an, din cauza faptului că au trișat centura de siguranță. Din comoditatea sau din 'șmecherie', centura este evitată.
Centura de siguranţă are rolul de a proteja pasagerii autoturismului, inclusiv șoferul. O funcție esențială a acesteia este aceea că reduce riscul accidentării la coloana vertebrală, întrucât, la momentul impactului, te va ține nemișcat, în scaunul mașinii, cu spatele drept. De asemenea, prin purtarea centurii, se exclude riscul părăsirii autoturismului în momentul unui impact.
Șoferii pot să transporte minori doar dacă aceștia din urmă poartă centura de siguranță sau dacă stau într-un scaun special pentru copii, conform legislației rutiere.
Centura sau scaunul special? Depinde de înălţimea copilului!
- ZIUA FĂRĂ MAȘINI. Traficul rutier este RESTRICȚIONAT în mai multe zone din Capitală până la ora 18.00!
- Un radar NEINSCRIPȚIONAT al Poliției a fost DISTRUS în urma unui grav accident rutier - VIDEO
- Noi REGULI pentru ÎNMORMÂNTĂRE! Rudele mortului riscă o amendă de 10.000 de lei dacă respectă tradiția...
Prevederile Codului rutier referitoare la transportarea copiilor sunt explicate în Regulamentul pentru aplicarea acestui act normativ. Astfel, atunci când vine vorba de alegerea sistemului de siguranţă potrivit, şoferii trebuie să ţină cont de înălţimea copiilor.
Minorii care au o înălţime de până la 135 cm trebuie să fie „fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul”.
Dacă au o înălţime de peste 135 cm, minorii pot fi transportaţi cu maşina fie purtând centura de siguranţă (care trebuie să fie reglată în aşa fel încât să nu treacă de zona gâtului sau a feţei), fie stând în scaunul special pentru copii.
În ceea ce priveşte scaunul pentru copii, acesta trebuie să fie omologat şi să fie instalat pe unul dintre locurile din spate ale automobilului, aşa cum prevăd instrucţiunile producătorului.
POLIŢIA ROMÂNĂ recomandă părinţilor să ţină cont de faptul că cei mici trebuie protejaţi împotriva urmărilor accidentelor de circulaţie cu ajutorul unui sistem eficient, potrivit vârstei, greutăţii şi înălţimii acestora.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰