Antena Meniu Search
x

Video Declaraţii războinice după ştirea falsă lansată de maghiari privind steagul "Ungariei Mari". Preşedintele Csikszereda aprobă însă o astfel de măsură

Maghiarii ne flutură iar prin faţa ochilor steagul Ungariei Mari, care include Transilvania. Federaţia Maghiară de Fotbal a anunţat că UEFA le-ar permite suporterilor să afişeze la meciurile echipei naţionale simbolul revizionist. Atât le-a trebuit politicienilor de la noi, care s-au întrecut în declaraţii patriotice. Într-un răspuns pentru Observator, UEFA lămureşte situaţia lipsită de fair-play. 

de Redactia Observator

la 22.03.2023, 19:42

Vezi și

Budapesta. Septembrie, anul trecut. La meciul Ungaria-Italia, din Liga Naţiunilor, suporterii maghiari au afişat simbolul Ungariei Mari, care include Transilvania. UEFA a deschis o anchetă disciplinară, dar vecinii nu s-au potolit. Două luni mai târziu, la un alt meci al naţionalei, chiar premierul, Viktor Orban, a apărut cu un fular cu acelaşi simbol.

Ieri, UEFA a anunţat forul de la Budapesta că a finalizat ancheta, iar suporterii au scăpat de sancţiuni. Federaţia Maghiară a înţeles ce a vrut: că UEFA le dă voie să folosească simboluri revizioniste, din vremuri demult apuse. Imediat, ştirea s-a propagat în presa maghiară şi a trecut rapid graniţa.

Alina Gorghiu, preşedinte interimar Senat: Faptul că cineva s-a gândit că ar putea să pună pe steaguri harta Ungariei Mari, lucru care ştim la fel de bine ca şi noi că e o provocare care ar genera reaţii în lanţ, e un lucru nesănătos. 

"Fotbalul nu este politică! Frustrările revizioniste nu au ce căuta în competițiile sportive. UEFA trebuie să retragă imediat acordul pentru folosirea de către Federația de Fotbal din Ungaria a hărții Ungariei Mari pe drapele și bannere", a transmis și Marcel Ciolacu.

Pe acelaşi subiect

FRF a cerut explicații de la UEFA, pe tema steagului "Ungariei Mari"

Inflamarea la nivel politic nu a ţinut cont că Federaţia de la Bucureşti se adresase încă de aseară forului continental. Iar răspunsul a venit dimineaţă: "UEFA nu a autorizat și nu va autoriza afișarea simbolurilor menționate de Federația Maghiară de Fotbal la meciurile organizate la nivel European".

Butonul sensibilităţilor fusese deja apăsat şi scandalul căpătase deja amploare. 

Lucian Romașcanu, ministrul Culturii: O declaraţie exagerată, plecată de nicăieri, într-un moment pe care nu-l înţeleg.

Florin Prunea, delegat UEFA: A fost o ştire pe care cei din Ungaria au dat-o, dar nu a fost adevărată. 

Chiar şi preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării a criticat Budapesta.

Csaba Asztalos, CNCD: Federaţia Maghiară trebuie să lămurească atunci ce a fost acest comunicat şi la ce referă. Ar fi regretabil să se permită utilizarea acestui simbol care comportă conotaţii care nu sunt acceptate de statele vecine Ungariei. 

Nu toată lumea este de acord. Cel mai vehement a fost preşedintele clubului Csikszereda, finanţat de Guvernul de la Budapesta.

Zoltan Szondy, președintele clubului Csikszereda Miercurea Ciuc: Harta României Mari nu deranjează Federaţia Română de Fotbal, care cu mâhnire spun că în ultimul timp a început să facă politică, după câte văd.

Nici Budapesta nu cedează

"Federația noastră și-a indicat deja poziția în această problemă într-o declarație de ieri și continuăm să menținem acest punct de vedere", se arată într-un comunicat al Federaţiei Maghiare de Fotbal

Observator a obţinut un răspuns de la UEFA pentru a lămuri situaţia: "UEFA nu a aprobat în niciun moment utliizarea unor astfel de steaguri și bannere. Prezența unor astfel de simboluri pe stadioane poate duce la impunerea de sancțiuni disciplinare".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Declaraţii războinice după ştirea falsă lansată de maghiari privind steagul "Ungariei Mari". Preşedintele Csikszereda aprobă însă o astfel de măsură