Antena Meniu Search
x

Delta Dunării, după lucrările de pe Canalul Bâstroe. Rezultatul primelor măsurători. Ministrul Mediului: "Efectele nu vin de pe azi pe mâine"

Scandalul care a pornit pe Canalul Bâstroe, unde ucrainenii au demarat lucrări de adâncire, e pus în mare parte şi pe seama impactului dezastruos pe care, spun specialiştii, dragarea l-ar putea produce în Delta Dunării. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat joi că în urma primelor măsurători efectuate la faţa locului "debitele nu s-au modificat", iar "biodiversitatea în Delta Dunării nu este afectată".

de Redactia Observator

la 09.03.2023, 16:07

Delta Dunării, după lucrările de pe Canalul Bâstroe. Rezultatul primelor măsurători, explicat de ministrul Mediului
Delta Dunării, după lucrările de pe Canalul Bâstroe - Observator / Hepta

Biodiversitatea în Delta Dunării nu este afectată azi de lucrările de la canalul Bâstroe, iar din primele măsuri reiese că debitul Dunării nu s-a modificat față de debitele statistice din ultimii ani în acea zonă, spune ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Scandalul Bâstroe. Ministrul Mediului, despre biodiversitate în Delta Dunării

"În ultimele săptămâni, colegii mei de la ANAR și ARBDD au făcut primele măsurători care au fost finalizate săptămâna trecută cu privire la debitul Dunării pe Chilia și în zonele unde avem acces pe apele teritoriale ale României și unde am putut am mers până pe malul celălalt al Dunării cu acordul partenerilor și vecinilor noștri ucraineni. Aceste măsurători confirmă faptul că debitele nu s-au modificat față de debitele statistice din ultimii ani, ultimii 10-20 de ani în acea zonă, confirmă, de asemenea, faptul că pe cele 14 secțiuni transversale nu sunt modifică substanțiale cauzate de dragări", spune Tanczos Barna, conform Mediafax.

El subliniază, însă, că aceste măsurători vizează 14 secțiuni pe o lungime de circa 100 de kilometri. "Pentru a avea o concluzie generală avem nevoie de acordul părții ucrainene, care a fost promis și confirmat verbal săptămâna aceasta la Ministerul Transporturilor și așteptăm confirmarea în scris. Efectele, în niciun caz, nu vin de pe azi pe mâine. Biodiversitatea astăzi în Delta Dunării nu este afectată de aceste lucrări. România nu va fi niciodată de acord cu lucrări caresă afecteze biodiversitatea în Delta Dunării", încheie ministrul Mediului.

Pe acelaşi subiect

Ucraina va opri dragarea Canalului Bâstroe

Secretarul de stat din Ministerul Transporturilor Ionel Scrioşteanu a anunţat, marţi, după întâlnirea care a vizat Canalul Bâstroe, că partea ucraineană s-a angajat să oprească orice fel de dragaj până la clarificarea situaţiei, iar măsurătorile programate să înceapă în 15 martie se vor derula potrivit calendarului convenit. “Vestea bună este că Ucraina şi-a asumat că va înceta orice formă de dragaj pe Chilia şi pe Bâstroe şi am stabilit împreună cu delegaţia Comisiei Europene că activitatea principală de la acest moment se va canaliza către consolidarea canalului Sulina, investiţiile în canalul Sulina în aşa fel încât să creştem capacitatea de tranzit pentru preluarea tuturor navelor care sunt pe clusterul Dunării maritime. (…) Ucraina şi-a asumat că va înceta orice formă de dragaj, fie el operaţional, de întreţinere sau altă formă”, a declarat Ionel Scrioşteanu

Oficialul a precizat că rămâne valabil calendarul de măsurători stabilit de cele două părţi. “Calendarul de măsurători rămâne valabil, rămâne să primim acel accept din partea Ministerului Apărării din Ucraina pentru că este o zonă dificilă din punct de vedere al riscurilor, în măsura în care vom primi acel acord, acel aviz şi condiţiile în care se va desfăşura măsurătoarea, începând din 15 martie vom intra la măsurători. (...) Cel mai important este că până se vor finaliza măsurătorilor se nu vor mai face alte tipuri de activităţi de dragaj. După ce vom avea aceste măsurători, vom vedea care sunt măsurile şi dacă sunt necesare măsuri de luat în acea zonă”, a explicat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Delta Dunării, după lucrările de pe Canalul Bâstroe. Rezultatul primelor măsurători. Ministrul Mediului: "Efectele nu vin de pe azi pe mâine"