Antena Meniu Search
x

Foto Descoperire făcută cu detectorul de metale în judeţul Harghita. Cele peste 300 de obiecte au alertat autorităţile: "Pot provoca tragedii!"

O persoană autorizată pentru face căutări cu detectorul de metale a descoperit, în comuna Sânmartin din judeţul Harghita, peste 300 de elemente de muniţie, majoritatea cartuşe vechi. Acestea au fost ridicate de către pirotehnicieni.

de Redactia Observator

la 23.09.2023, 17:31

Descoperirea a fost făcută sâmbătă, de către un detectorist autorizat, în comuna Sânmartin, zona Vârfu Rugat.

Descoperirea făcută cu detectorul de metale

Specialiştii pirotehnicieni chemaţi la faţa locului au constatat că este că este vorba despre un proiectil perforant şi unul exploziv 37 de milimetri, 96 de cartuşe de calibrul 7,92 milimetri şi 245 de cartuşe calibru 7,65 milimetri. 

Specialiştii ISU atrag atenţia cetăţenilor asupra faptului că şi elementele de muniţie aflate în stare avansată de coroziune, dacă sunt neexplodate pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca tragedii.  Acestea nu trebuie atinse, lovite sau mişcate, fiind interzisă comercializarea lor prin centrele de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase.

"Atragem atenţia cetăţenilor, că în ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca tragedii. Reamintim acestora că, la găsirea elementelor de muniţie rămase neexplodate, au obligaţia de a apela numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112, de a anunţa primăria din localitate sau cel mai apropiat post de poliţie. Totodată, acestea nu trebuie atinse, lovite sau mişcate, fiind interzisă comercializarea lor prin centrele de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase. O atenţie deosebită trebuie acordată şi educării preventive a copiilor, în vederea conştientizării pericolului la care se pot expune atunci când nu respectă aceste reguli", a precizat ISU Harghita.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » Descoperire făcută cu detectorul de metale în judeţul Harghita. Cele peste 300 de obiecte au alertat autorităţile: "Pot provoca tragedii!"