Antena Meniu Search
x

Detalii cum nu n-ai mai auzit! Nicolae şi Elena Ceauşescu, AMOR cu GARDIANUL după uşă

După Revoluţie, au apărut din ce în ce mai multe detalii despre viaţa intimă a celui mai cunoscut cuplu din România

 După Revoluţie, au apărut din ce în ce mai multe detalii despre viaţa intimă a celui mai cunoscut cuplu din România

Avea doar 23 de ani când s-a îndrăgostit nebuneşte, dar şi când a fost închis pentru "lipsă de vigilenţă şi de conspiraţie".

În iulie 1940, Nicolae Ceauşescu a fost arestat. În autobiografia nedatată din dosarul de cadre întocmit în 1945, el recunoaşte că arestarea s-a produs din vina lui. „Lipsă de vigilenţă şi de conspiraţie din partea mea". Umbla pe stradă şi frecvenţa „case compromise" (a se înţelege cunoscute de Siguranţă). Deşi, după regulile conspirativităţii, asemenea fapte erau interzise.

După arestare, Ceauşescu a fost anchetat la Prefectura Capitalei câteva zile. L-au dus, în cele din urmă, pentru efectuarea condamnării la închisoarea Jilavă. A stat aici din vara lui 1940 până în februarie 1942.

Vârsta de 23 de ani îl prinde pe Nicu îndrăgostit şi... încarcerat!

Într-o celulă din subteranele fortului, deţinutul politic Ceauşescu a împlinit 23 de ani. Îndrăgostit! La vârsta lui, nimic surprinzător. Ceea ce este uimitor, e altceva! Cum a ajuns iubita lui să îl viziteze mai intim decât ar fi fost legal?!

Faptul e menţionat pentru prima dată în chestionarul completat de Ceauşescu în februarie 1945. La rubrica sancţiuni de partid, declară un vot de blam şi o „observare". Specificând în autobiografia ce însoţeşte chestionarul următoarele:

În timpul şederii la Jilava, obţinând posibilitatea să merg la Spitalul Militar pentru repararea danturii am făcut o mare greşală mergând împreună cu o tovă la o casă technică care erau nişte cunoscuţi de ai noştri." (ortografie originală).

Aceeaşi sancţiune şi pentru Lenuta!

Simetric în dosarul Elenei Ceauşescu, întocmit cu ocazia verificărilor de partid, apare o sancţiune pentru lipsă de vigilenţă şi conspirativitate. La rubrica „Ce sancţiuni de partid a avut şi pentru care fapte", soţia lui Ceauşescu declară în 4 decembrie 1949: „Mi s-a dat un avertisment pentru că am călcat regula conspiraţi. Am mers la închisoare fără să cer voie şi am intrat întro casă conspirativă".

În 1941 am primit un avertisment din cauză că am fost întro casă conspirativă şi am fost lăsată fără legătură de către Rec Ştefan care să dovedit că a fost agent de siguranţă încă din 1940."

Prin vigilenţa cadriştilor se lămureşte astfel aventura periculoasă de care se făcuseră vinovaţi Nicolae Ceauşescu şi Lenuţa Petrescu. În condiţiile date, cel puţin gardianul, dentistul şi gazda casei conspirative au fost mituiţi.

Din dosar reiese clar cum, prin 1940, "Lenuta" venea la vorbitor cu Nicolae.

"A lucrat ca secretară a Sect. III Albastru, până în 1941, când în urma unei greşeli de conspiraţie (l-a dus pe tovarăşul Ceauşescu împreună cu gardianul ce-l însoţea într-o casă conspirativă a CC UTC a fost suspendată din muncă", povesteste un apropiat.. În condiţiile date, cel puţin gardianul, dentistul şi gazda casei conspirative au fost mituiţi. Documentul mai arată că cei doi "s-au abătut" de mai multe ori, desigur, cu gardianul după ei...

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Detalii cum nu n-ai mai auzit! Nicolae şi Elena Ceauşescu, AMOR cu GARDIANUL după uşă