Antena Meniu Search
x

Video Dezastrul lăsat în urmă de 5 minute de vreme rea: Valeria gătea când acoperişul i-a zburat de deasupra capului. Localnicii spun că au văzut moartea cu ochii

Primăvara vine cu vreme la extreme. În nordul şi centrul ţării, vijeliile, grindina şi inundaţiile au lăsat dezastru în urma lor, iar un bărbat din Mureş a murit în apele crescute ale râului Niraj. Restul ţării pare din alt film: cu soare şi temperaturi de până la 20 de grade Celsius. În mai multe sate din Maramureş, localnicii au văzut moartea cu ochii: o vijelie cu puterea unui uragan le-a zburat acoperişul caselor.

de Redactia Observator

la 20.02.2023, 21:57

Vezi și

În mai puţin de cinci minute, vântul cu puterea unui uragan a făcut prăpăd. Rafalele au suflat cu peste 130 de km pe oră. Zeci de copaci au fost smulşi din rădăcini şi puşi la pământ, iar acoperişurile caselor au fost luate pe sus ca o foaie de hârtie şi prăvălite la zeci de metri depărtare. 

Vremea rea a făcut prăpăd

Când au ieşit în curte, oamenii au descoperit un peisaj ca după război. "Vântul a făcut prăpăd, a mutat un şopron aici, la vecini. Maşina avariată, o şură a mutat-o din loc, copaci scoşi din rădăcini", povesteşte un localnic.

Patru case şi mai multe anexe au fost grav afectate de vijelie. Doamna Valeria a crezut aseară că până aici i-a fost: gătea liniştită în bucătărie, când s-a trezit cu fereastră izbită de perete din cauza rafalelor. Apoi, într-o secundă, acoperişul i-a zburat de deasupra capului. "Dezastru! Dezastru! N-am cuvinte. Deci nici nu m-am aşteptat la aşa ceva", spune Valeria Ţura, localnică.

Pe acelaşi subiect

Aproximativ 100 de localnici au venit în ajutorul celor pe care furia naturii i-a lăsat fără nimic. S-au mobilizat şi au început să reconstruiască acoperişurile. "Suntem foarte uniţi şi punem mână de la mână. Facem înapoi ce s-o dărâmat", spune un localnic.

Drumuri blocate şi inundaţii. Un om a murit înecat

Tot în Maramureş, în Băiuţ, o avalanşă a blocat aseară drumul. Din fericire, nimeni nu se afla în zonă. La munte, la peste 1.700 de metri altitudine, stratul de zăpadă a depăşit 70 de centimetri, iar vântul suflă cu putere.

Şi apele şi-au ieşit din matcă. Ploile torenţiale de cod portocaliu au crescut debitul râului Crişul Alb, iar mai multe câmpuri agricole au fost inundate. "Sunt în jur de 200, 200 şi ceva de hectare inundate, parcă niciodată nu a fost atât", a declarat Gheorghe Urdea, viceprimar Baia de Criş. Şi o porţiune de drum judeţean s-a scufundat sub ape, iar şoferii au avut nevoie de curaj pentru a trece.

Apele crescute ale râului Niraj au luat viaţa unui bărbat de 45 de ani din Mureş. Omul ieşise la plimbare şi a intrat cu picioarele în apă, fără să îşi dea seama cât este de adâncă.

Meteo. Cum va fi vremea în ţară

În prag de primăvară capricioasă, vor fi şi zone în care ne vom bucura de soare şi temperaturi mult peste normalul perioadei. "Prima jumătate a săptămânii va continua cu temperaturi demne de luna aprilie. Termometrele vor indica până la 21 de grade Celsius în sudul ţării, cu aproximativ 19 grade în Capitală. În schimb, în regiunile nordice şi centrale va fi mult mai răcoare, va ploua, va bate vântul, iar pe creste va fi viscol", spune Simona Căpşună, meteorolog Observator.

În partea a doua a săptămânii, vremea se va răci din nou în toată ţara. Temperaturile vor scădea chiar şi cu 10 grade Celsius faţă de aceste zile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Dezastrul lăsat în urmă de 5 minute de vreme rea: Valeria gătea când acoperişul i-a zburat de deasupra capului. Localnicii spun că au văzut moartea cu ochii