Video Dezlegare la peşte de Schimbarea la Față, pe 6 august. Cele mai căutate specii, în fermele piscicole
Tone de peşte s-au vândut astăzi în toată ţara, de la păstrăvi fragezi din râuri de munte, până la chefal cu carne fină din Marea Neagră şi macrou gras, bun pentru inimă. Mâine este sărbătoare religioasă mare - Schimbarea la Faţă, şi singura dezlegare la peşte din acest post. Cu voie sau fără, vieţuitoarele apelor ajung des în farfurii. Statistica spune că mâncăm aproape şapte kilograme de peşte în fiecare an.
O fermă de sturioni din Bihor aprovizionează marile restaurante şi magazine din ţară cu nisetru rusesc, morun, cega și păstrugă. "Carnea de sturion este cea mai căutată, cea mai bună, pentru că oasele de sturion se topesc şi devin un cartilagiu care se poate consuma. Avem foarte mulţi clienţi care cumpără file pentru copii", spune Maria Suciu, administrator fermă piscicolă.
Preţul peştelui a crescut constant în ultimii trei ani, dar asta nu l-a făcut să dispară din meniuri. "A fost în jur de 39 de lei peştele proaspăt. Am mai crescut uşor, uşor.. 45, 55, însă de doi ani de zile este la 60 de lei", adaugă Maria Suciu, administrator fermă piscicolă.
"Preţul este destul de acceptabil dacă ne gândim la alte produse care nu sunt atât de sănătoase", crede o femeie. În supermarketuri, preţurile pleacă de la 40 de lei kilogramul de păstrăv până la 60 de lei - somonul. Şi restaurantele pregătesc oferte savuroase pentru mâine, când este dezlegare la peşte.
"Produsele autohtone: pălămidă, calcan sau chiar sturionul. Avem şi produsele clasice: păstrăv, crab, file de crab, baghetă de somon", arată Cristian Bala, ospătar. Cei care aleg confortul unui restaurant, în locul gătitului acasă vor plăti pentru acest preparat 89 de lei. Desigur, găsim în meniu şi alte variante, spre exemplu, pentru un file de somon cu aceeaşi garnitură vom scoate din buzunar tot 89 de lei. În vreme ce păstrăvul în făină de mălai, cu mămăligă şi usturoi costă mai puţin de 60 de lei.
Dezlegare la peşte de Schimbarea la Față
Dezlegarea la peşte de mâine, cu ocazia Schimbării la Faţă, este mult aşteptată de credincioşii care respectă postul. Aşa se întremează cu proteine, minerale şi acizi grasi benefici sănătăţii. "Un file de doradă, la tigaie. File de legume, sare, unt, ulei de măsline, busuioc, lămâi şi capere", spune Marinica Motan, bucătar.
"Orice dezlegare din timpul posturilor, fie că vorbim de dezlegare la untdelemn, la vin sau la peşte, iată, în marile sărbători arată încă o dată că scopul postului nu este omorârea trupului, ci a patimilor", explică Lucian Apopei, preot.
Schimbarea la Față a Domnului, celebrată mâine, semnifică momentul în care apostolii Mântuitorului s-au convins că acesta este Fiul lui Dumnezeu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰