Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Dezlegare la peşte de ​Schimbarea la Față, pe 6 august. Cele mai căutate specii, în fermele piscicole

Tone de peşte s-au vândut astăzi în toată ţara, de la păstrăvi fragezi din râuri de munte, până la chefal cu carne fină din Marea Neagră şi macrou gras, bun pentru inimă. Mâine este sărbătoare religioasă mare - Schimbarea la Faţă, şi singura dezlegare la peşte din acest post. Cu voie sau fără, vieţuitoarele apelor ajung des în farfurii. Statistica spune că mâncăm aproape şapte kilograme de peşte în fiecare an.

de Clara Mihociu

la 05.08.2024 , 21:28

O fermă de sturioni din Bihor aprovizionează marile restaurante şi magazine din ţară cu nisetru rusesc, morun, cega și păstrugă. "Carnea de sturion este cea mai căutată, cea mai bună, pentru că oasele de sturion se topesc şi devin un cartilagiu care se poate consuma. Avem foarte mulţi clienţi care cumpără file pentru copii", spune Maria Suciu, administrator fermă piscicolă.

Preţul peştelui a crescut constant în ultimii trei ani, dar asta nu l-a făcut să dispară din meniuri. "A fost în jur de 39 de lei peştele proaspăt. Am mai crescut uşor, uşor.. 45, 55, însă de doi ani de zile este la 60 de lei", adaugă Maria Suciu, administrator fermă piscicolă. 

"Preţul este destul de acceptabil dacă ne gândim la alte produse care nu sunt atât de sănătoase", crede o femeie. În supermarketuri, preţurile pleacă de la 40 de lei kilogramul de păstrăv până la 60 de lei - somonul. Şi restaurantele pregătesc oferte savuroase pentru mâine, când este dezlegare la peşte. 

Vezi și

"Produsele autohtone: pălămidă, calcan sau chiar sturionul. Avem şi produsele clasice: păstrăv, crab, file de crab, baghetă de somon", arată Cristian Bala, ospătar. Cei care aleg confortul unui restaurant, în locul gătitului acasă vor plăti pentru acest preparat 89 de lei. Desigur, găsim în meniu şi alte variante, spre exemplu, pentru un file de somon cu aceeaşi garnitură vom scoate din buzunar tot 89 de lei. În vreme ce păstrăvul în făină de mălai, cu mămăligă şi usturoi costă mai puţin de 60 de lei. 

Pe acelaşi subiect

Dezlegare la peşte de ​Schimbarea la Față

Dezlegarea la peşte de mâine, cu ocazia Schimbării la Faţă, este mult aşteptată de credincioşii care respectă postul. Aşa se întremează cu proteine, minerale şi acizi grasi benefici sănătăţii. "Un file de doradă, la tigaie. File de legume, sare, unt, ulei de măsline, busuioc, lămâi şi capere", spune Marinica Motan, bucătar.

"Orice dezlegare din timpul posturilor, fie că vorbim de dezlegare la untdelemn, la vin sau la peşte, iată, în marile sărbători arată încă o dată că scopul postului nu este omorârea trupului, ci a patimilor", explică Lucian Apopei, preot.

Schimbarea la Față a Domnului, celebrată mâine, semnifică momentul în care apostolii Mântuitorului s-au convins că acesta este Fiul lui Dumnezeu. 

Clara Mihociu Like

Se spune că în fiecare glumă există și un sâmbure de adevăr. Cam așa am ajuns eu pe tărâmul presei. În glumă, un profesor mi-a spus că am voce de radio la finalul primului an de facultate.

Întrebarea zilei
Ce variantă aţi ales pentru încălzirea locuinţei?
Observator » Evenimente » Dezlegare la peşte de ​Schimbarea la Față, pe 6 august. Cele mai căutate specii, în fermele piscicole