Antena Meniu Search
x

Video DIICOT a descins la ”Hackerul vedetelor”. Le fura banii din conturi după ce obținea controlul asupra numărului de telefon

Mascații au intrat în casa unui hacker, supranumit hackerul vedetelor, care a reușit, cu ajutorul mai multor complici, să preia controlul asupra numerelor de telefon ale păgubiților, după care le accesa conturile de e-mail și le restricționa accesul în cele bancare.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 18.11.2020, 12:24

DIICOT a descins la ”Hackerul vedetelor” Vezi și
  • Polițiștii au făcut percheziții la 12 adrese din Brașov, Ilfov și București.
  • Liderul grupării este cel care, folosindu-se de datele de identitate ale victimelor, obținea înlocuirea cartelelor SIM ale acestora și prelua controlul asupra numerelor de telefon.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO București au efectuat un număr de 12 percheziții domiciliare, pe raza județelor Brașov, Ilfov și a municipiului București, într-o cauză vizând infracțiuni informatice.

Potrivit polițiștilor, începând cu luna decembrie 2019 și până în prezent, liderul grupării, cu ajutorul celorlalți membri, folosindu-se de datele de identitate ale victimelor, a făcut demersuri în vederea înlocuirii cartelelor SIM ale acestora, preluând astfel controlul asupra numerelor de telefon.

Percheziții DIICOT în Brașov, Ilfov și București

În acest mod, liderul grupării a reușit să acceseze conturile de e-mail ale persoanelor vătămate, profitând de sistemul autentificării în doi pași (TWO – STEP authentification), care presupune transmiterea unui cod pe numărul de telefon ce este sincronizat cu contul de e-mail, permițând astfel schimbarea parolei de acces și restricționarea accesului persoanei vătămate la cont. 

De asemenea, a setat metoda de autentificare „Account Key”, care permite accesarea contului de e-mail, prin primirea unei notificări pe telefonul mobil, fără a mai fi necesară introducerea parolei de acces.

Obținând controlul asupra adreselor de e-mail ale victimelor, liderul a avut acces la toate informațiile personale ale acestora (fotocopii ale actelor de identitate, certificate constatatoare ale societăților comerciale, facturi de la utilități, extrase de cont ale conturilor bancare deținute, sau alte detalii referitoare la viața privata a acestora).

Membrii grupării au schimbat apoi parolele de acces ale conturilor de utilizator ale persoanelor vătămate de pe o platformă de socializare, după care, în numele victimelor, au solicitat prietenilor din aplicație ajutor financiar, folosind diferite pretexte, sumele de bani urmând a fi virate în diverse conturi.

50 de oameni au rămas fără banii din conturi

Totodată, liderul grupării a solicitat în numele victimelor obținerea unor credite de la bănci și de la instituții financiare nebancare. Având acces la datele menționate anterior, a sunat în call-center-ul unor bănci, și-a atribuit identitatea persoanelor vătămate și a solicitat resetarea parolelor aferente conturilor de internet banking. Obținând accesul la conturile de internet banking, a transferat, mai apoi, sume de bani din conturile persoanelor vătămate către conturile celorlalți membrii ai grupului infracțional.

Până în prezent, au fost identificate 50 de persoane vătămate, prejudiciul total fiind de peste 100.000 de lei.

La sediul DIICOT – Structura Centrală vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 14 persoane.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Brașov și a luptătorilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » DIICOT a descins la ”Hackerul vedetelor”. Le fura banii din conturi după ce obținea controlul asupra numărului de telefon