Antena Meniu Search
x

DOCUMENTE OFICIALE EXPLOZIVE. România, PROBLEMA SENSIBILĂ a Curții de la Strasbourg

Condițiile de detenție din România definite de Președintele CEDO arată ,,dificultăți sistemice și impun soluții globale”.

Condițiile de detenție din România definite de Președintele CEDO arată ,,dificultăți sistemice și impun soluții globale”.

La două zile după vizita președintelui Iohannis la Strasbourg unde s-a întâlnit și cu președintele CEDO, Curtea Europeană a Drepturilor Omului AVERTIZEAZĂ ÎN DOCUMENTE OFICIALE ASUPRA CONDIȚIILOR DE DETENȚIE DIN ROMÂNIA. 

În conferința de presă din 26 ianuarie, Guido Raimondi, președintele CEDO a arătat că numărul de plângeri adresate Curții de la Strasbourg a crescut cu 23 la sută în 2016 din cauza situației din trei țări-România,Ungaria și Turcia. Numărul de plângeri din Romania a crescut cu 108 la sută față de anul anterior, a precizat Raimondi, dosarele respective privind în principal condițiile de detenție. 

"CERT, ESTE VORBA DE AFACERI PRIORITATRE, PENTRU CĂ ELE  DECURG DIN ARTICOLUL 3 AL CONVENȚIEI CARE INTERZICE TRATAMENTE INUMANE ȘI DEGRADANTE", a spus președintele CEDO, care întărește critica la adresa autorităților subliniind că este vorba de "AFACERI REPETITIVE CARE REFLECTĂ DIFICULTĂȚI DE NATURĂ SISTEMICĂ SAU STRUCTURALE CARE INPUN SOLUȚII GLOBALE CARE TREBUIE GĂSITE LA NIVEL INTERN".

Pe acelaşi subiect

În 27 ianuarie, la Sedința solemnă de deschidere a Anului Judiciar, președintele CEDO reia în fața președinților Curții Constituționale și ai Curții Supreme Europene, președintelui Adunării Parlamentare și a Secretarului General al Consiliului Europei situația condițiilor de detenție din România, legată de numărul dublu de plângeri din 2016 față de anul anterior.

În fața înaltelor autorități europene în domeniul Dreptului, Guido Raimondi, DĂ CA EXEMPLU DE URMAT PENTRU ROMÂNIA MĂSURILE LUATE DE ITALIA, care  a reușit să reducă numărul plângerilor în doi ani și jumătate. Ca răspuns al deciziei pilot s-au descongestionat închisorile și s-a redus durata proceselor.

STATISTICI DE CRIZA PENTRU SISTEMUL PENITENCIAR

CEDO a difuzat documente oficiale  privind situația încălcării drepturilor omului în țările membre ale Consiliului Europei și al cererilor depuse la Curtea de la Strasbourg în anul 2016. 

Din TOTALUL CAUZELOR JUDECATE CU DECIZII DE VIOLARE A DREPTURILOR OMULUI, ROMÂNIA are 86 de condamnări în 2016, cu doar două mai puțin  decăt Turcia. În acest TOP NEGATIV, România se află pe locul trei, după RUSIA (228 condamnări) și TURCIA (88 condamnări). Dinamica plângerilor prin dosare depuse la CEDO  din Romania este îngrijorătoare, peste 7000 de cereri fiind înregistrate în 2016. 

DUELUL DECLARAȚIILOR

Președintele Iohannis a fost informat în cursul discuției din 24 ianuarie  de la Strasbourg cu Guido Raimondi despre aceste statistici care urmau să fie date publicității peste două zile. Declarația lui  Klaus Iohannnis ,care a acceptat "grațierea ca o parte a rezolvării problemei”,  a fost făcută după ce i s-a prezentat punctul de vedre al CEDO asupra sistemului penitenciar din România. Potrivit surselor noastre de la Consiliul Europei, Guido Raimondi a fost deranjat de precizarea lui Iohannis care a afirmat după primirea de la CEDO că nici vorbă ca România să fie sancționată în cadrul unei proceduri pilot.

De aici au venit și precizările președintelui CEDO din 27 ianuarie, referitoare la exemplul de urmat al Italiei care a reușit să rezolve rapid situația din penitenciare.

DAN  CONSTANTIN

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » DOCUMENTE OFICIALE EXPLOZIVE. România, PROBLEMA SENSIBILĂ a Curții de la Strasbourg