Antena Meniu Search
x

Video Documentele despre Revoluţie desecretizate de SRI. Oamenii nu aveau ce mânca şi trăiau în frig, Ceauşescu vorbea despre "Epoca de Aur"

"Epoca de aur" era... ruginită în notele Securităţii. În documentele desecretizate la 33 de ani după 1989 sunt descrise toate problemele oamenilor, de la lipsa alimentelor, la întreruperile în alimentarea cu gaze şi curent electric. Nu lipsesc nici notele informative despre economia care duduia la Telejurnal, dar şchiopăta la fiecare pas. 

de Redactia Observator

la 23.12.2022, 19:39

Vezi și

Nicolae Ceauşescu, 12 aprilie 1989: Orice om de bună credinţă poate vedea marile transformări care au avut loc în România şi care au ridicat nivelul general de civilizaţie şi de trai al întregului nostru popor.

Aprilie 1989. În magazine bătea vântul. În case era frig şi întuneric. Ceauşescu vorbea de "ridicarea nivelului de trai", Securitatea făcea zilnic rapoarte privind lipsa alimentelor, problemele grave din economie şi nemulţumirile tot mai mari ale oamenilor. 

Toată economia dădea rateuri

Laurentiu Rădulescu reporter Observator: Securitatea era cea care pe timpul comunismului reda integral nemulâumirile oamenilor simpli. Iar cele mai des întâlnite erau cele legate de lipsa hranei şi a căldurii.

Pe acelaşi subiect

Într-o singură lună, martie 1989, "Pe tot teritoriul ţării a fost întreruptă alimentarea cu electricitate în 233 oraşe, din care 13 total, pe intervale însumând 1-20 ore şi 2.448 localităţi rurale, din care 1.889 total, pe durata de 1-22 ore."

Mădălin Hodor, istoric: Securitatea raporta situaţia reală la acea vreme, pentru că erau acele buletine informative în care ofiţeri de securitate dau rapoarte despre cum, de exemplu, afectează întreruperile de curent activitatea din intreprinderi. 

Toată economia dădea rateuri. "La Întreprinderea de Autoturisme Piteşti, producţia nerealizată însumează peste 2 milioane de lei, iar la întreprinderea de Autoturisme ARO-Câmpulung nu s-a realizat o producţie de 1,75 milioane de lei."

Notele Securităţii arată că nici măcar la Centrala de la Cernavodă nu se lucra cum trebuie. "La Întreprinderea Nuclearo-Electrică Cernavodă, unităţile de construcţii-montaj au executat lucrări la întâmplare, fără să respecte succesiunea tehnologică. Din cele peste 850 de persoane care au fost pregătite şi atestate, mai sunt în şantier doar 200, din care numai 50 îndeplinesc condiţiile impuse de executare a lucrărilor de clasă nucleară." 

Pe 20 decembrie 1989, Securitatea informa despre acţiuni de protest în diferite fabrici din ţară

Mădălin Hodor, istoric: Exista documente tot din perioada respectivă care vorbesc despre aceeaşi imagine, o stare de nemulţumire în fabrici, greve spontane.

Pe 20 decembrie 1989, Securitatea informa despre acţiuni de protest în diferite fabrici din ţară. Erau tensiuni la Aiud, Ocna Mureş, Alba Iulia sau Sebeş. 

Teodor Mărieş, Asociaţia "21 Decembrie": Sigur creşte nemultumirea populaţiei, probabil că unii mai conştiincioşi aveau curajul să transmită către centru acest lucru.

Un fragment dintr-o notă a Securităţii arată nemulţumirea unui muncitor din Sebeş.  "În afară de făină, ulei şi zahăr pe cartelă nu se mai găseşte nimic. Iar situaţia este din ce în ce mai rea. În magazinele alimentare există doar borcane cu salate, compoturi, mazăre. Trăim doar în Epoca de Aur." Doar Ceauşescu era fericit. 

Nicolae Ceauşescu, 12 aprilie 1989: Romania nu mai are nicio datorie externă. Nu mai plăteşte tribut nimănui şi este cu adevărat independentă şi economic şi politic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Documentele despre Revoluţie desecretizate de SRI. Oamenii nu aveau ce mânca şi trăiau în frig, Ceauşescu vorbea despre "Epoca de Aur"