Video Ce apare în documentele desecretizate de SRI despre Revoluție. În decembrie 1989, în țară au intrat brusc mulți ruși
Serviciul Român de Informaţii a publicat astăzi toate documentele, până acum secrete, despre Revoluţia din 1989. Sunt 13 volume de dosare cu date necunoscute până acum. Aflăm cum a fost formată gruparea care a preluat puterea la revoluţie, câţi străini au intrat în România în decembrie 1989 şi câţi membri avea Securitatea. În documente vedem şi realitatea pe care Partidul Comunist o ascundea: oamenii nu aveau ce mânca, trăiau în frig şi întuneric, iar economia dădea rateu după rateu.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Detalii neştiute până acum ies la lumină. Potrivit documentelor SRI, aşa-numitul grup Iliescu a fost format cu mult timp înainte de Revoluţie cu scopul de a prelua puterea.
"A avut drept scop înlăturarea fostului preşedinte Ceauşescu Nicolae, dar menţinerea României în sfera de influenţă a URSS. Această grupare a fost formată atât din civili, cât şi din militari, cu toţii marginalizaţi într-un fel sau altul prin deciziile fostului preşedinte", pasaj din documentele desecretizate de SRI.
Notele informative ale Securităţii arată că, în decembrie 1989, numărul cetăţenilor străini din România a crescut brusc. Majoritatea din URSS.
"Puteau fi reperaţi frecvent, în diferite localităţi sau pe trasee, grupuri sau coloane întregi cu autoturisme cu cetăţeni străini, de regulă bărbaţi atletici."
- Dosarul Revoluției din 1989, desecretizat de SRI. Hellvig: "Un semn că statul român trebuie să condamne cu...
- 22 decembrie 1989, ziua fugii soţilor Ceauşescu. Sunt 33 de ani de la Revoluţie: au murit sute de oameni, iar...
- Revoluţia din decembrie 1989. 33 de ani de la evenimentele sângeroase din Bucureşti. Cifrele dezastrului: 50 de...
Securitatea a făcut inventarul străinilor aflaţi în unităţile economice
Securitatea a făcut şi inventarul străinilor aflaţi în unităţile economice. Erau 456, dintre care 124 din URSS, 49 din Germania Federală, 40 din Cehoslovacia, 34 din Ungaria, 31 din Polonia şi 30 din China. Din documente desecretizate aflăm şi câte cadre avea direcţie condusă de Iulian Vlad.
Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: "În decembrie 1989, securitatea avea oficial un număr de 5966 de membri. 3659 erau ofiteri. La revolutie 16 dintre ei au murit iar 9 au fost raniti."
Securitatea raporta zilnic tot ce se întâmpla în ţară. Existau rapoarte despre orice, de la lipsa alimentelor la problemele din fabrici.
Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: "Cu o luna inainte de revolutie notele revolutiei spun ca a fost livrata mai putin de jumatate din cantitatea de alimente planificate. 42% la carne, 41% branzeturi si oua, 38%."
Nu lipsesc nici date despre întreruperile în furnizarea de energie electrica şi gaze, dar şi despre lipsa benzinei, pusă pe seama funcţionării defectuoase a celor 5 rafinării din ţară.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰