Antena Meniu Search
x

Doi americani care s-au mutat în România, surprinşi de sistemul nostru. Ce nu le place şi capitolul la care ne-au lăudat: "Asta e destul de impresionant"

Doi americani, mutaţi în România, au fost surprinşi de ceea ce au găsit în ţara noastră. Sistemul românesc e complet diferit faţă de cel din SUA, iar în unele privinţe chiar mai bun.

de Redactia Observator

la 02.01.2023, 14:41

Doi americani care s-au mutat în România, surprinşi de sistemul nostru. Ce nu le place şi capitolul la care ne-au lăudat: "Asta e destul de impresionant"
- Captura YouTube

Pablo şi Bethany au decis să se mute în România în 2016 şi s-au stabilit în Braşov alături de cele două fiice. După câţiva ani petrecuţi în ţara noastră, cei doi soţi au tras linie şi au prezentat concluziile într-un clip postat pe YouTube. Pablo şi Bethany au fost şocaţi de celebrele noastre roviniete. "Dacă vrei să pleci cu maşina în alt oraş trebuie să plăteşi o taxă", spun cei doi, nedumeriţi. De asemenea, au fost contrariaţi şi de stricteţea cu care sunt amendaţi şoferii: "Chiar dacă bei jumătate de pahar de vin, tot vei fi amendat".

Americanii laudă în schimb modul în care funcţionează sistemul nostru medical, cu precădere faptul că dialogul dintre medic şi pacient este unul direct, nu prin mail-uri sau, în cel mai bun caz, prin intermediul asistentelor, aşa cum se întâmplă în SUA. Bethany a fost impresionată şi de faptul că în România mamele îşi pot lua concediu de maternitate şi sunt plătite în tot acest timp, lucru care nu se întâmplă în Statele Unite.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

La capitolul "curiozităţi", cei doi americani au fost surprinşi să afle că atunci când e ziua ta, tu eşti cel care face cinste prietenilor, nu ca în SUA acolo unde este fix invers. Şi faptul că trebuie să te descalţi în casele românilor a fost un obicei ciudat pentru că americanii nu cunosc conceptul de "papuci de casă".

Cele 10 concluzii ale celor doi soţi americani:

 • Numărul 1. Trebuie să plătești o taxă dacă vrei să călătorești cu mașina în afara orașului în care trăiești. Deci, dacă vrei să pleci undeva în weekend, trebuie să plătești această taxă. Cred că o poți plăti și anual în avans, la orice benzinărie.
 • Numărul 2. La restaurant, chelnerii nu îți iau cardul, plătești la masă. În America, chelnerii îți iau cardul, se duc în spate, plătesc, iar apoi ți-l aduc. Aici, în România, îți aduc POS-ul la masă, nu pleacă niciodată cu cardul tău. E cel mai bun sistem.
 • Numărul 3. E perfect normal să dai mesaj, email sau să îți suni doctorul de familie direct. Și cred că nu doar cel de familie. Când m-am operat, i-am trimis direct chirurgului câteva întrebări printr-un mesaj, după operație, mi-a lăsat numărul lui personal. În America nu se întâmplă asta, îi dai e-mail asistentei, care poate va transmite mesajul doctorului.
 • Numărul 4. Când comanzi ceva și alegi livrarea acasă, nu o să îți lase coletul la intrare. Trebuie să fii acasă. În America, dacă comanzi ceva și nu ești acasă, pur și simplu ți-l lasă pe scările de la intrare.
 • Numărul 5. Atunci când e ziua ta, trebuie să le faci cinste prietenilor sau tuturor persoanelor pe care le inviți să sărbătorească alături de tine. E fix pe dos față de America, acolo ceilalți plătesc pentru tine când e ziua ta.
 • Numărul 6. E ceva ce zic aici: mucegaiul e un stil de viață. Aproape orice clădire de aici are mucegai în ea, fie că e apartament nou sau cadă veche, iarna vei avea mucegai în casă. Deși de obicei e doar în jurul ușilor și ferestrelor, vei găsi mucegai. Dacă se întâmplă așa ceva în America, oamenii se mută. Aici e comun, n-o să se mute nimeni din cauza mucegaiului. În România casele nu sunt construite bine, izolația nu e făcută bine.
 • Numărul 7. Zero toleranță la alcool. Dacă vrei să bei la cină, chiar dacă este o jumătate de pahar de vin, nu ai voie să conduci după. Dacă ești oprit și ai și cea mai mică alcoolemie, rămâi fără permis. Deși sună nebunesc, aici sunt extrem de multe accidente din cauza șoferilor care se urcă băuți la volan.
 • Numărul 8. Dacă ai avut un job și faci un copil, intri în concediu de maternitate plătit timp de doi ani. Asta e destul de impresionant.
 • Numărul 9. Fără pantofi în casă. Oamenii de aici au papuci de casă în schimb, inclusiv pentru musafiri. În America, în general, nu te descalți când te duci la cineva acasă.
 • Numărul 10. Aici trebuie să plătești pentru operație înainte să o faci. În America îți trimit factura după operație, chiar și la o lună după. Pentru că în SUA aceste lucruri costă foarte mult, zeci de mii de dolari, e imposibil să îți plătești operația pe loc, înainte. Aici costă mai puțin, operația mea a costat 1.000 de dolari. Plus că aici poți primi și trimitere de la doctorul de familie ca să plătești mai puțin.

   

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Vă este teamă să cumpăraţi conserve din magazine?
Observator » Evenimente » Doi americani care s-au mutat în România, surprinşi de sistemul nostru. Ce nu le place şi capitolul la care ne-au lăudat: "Asta e destul de impresionant"