Antena Meniu Search
x

Video Doi dintre bătrânii intoxicaţi cu spray anti-acarieni la căminul din Eforie Sud sunt la Terapie Intensivă. Cine ar fi de vină pentru incident

Bătrânii dintr-un azil privat din Eforie Sud au fost intoxicaţi seara trecută, după ce în cămin s-a făcut dezinsecţie. A urmat o mobilizare de proporţii: poliţişti, pompieri şi echipe medicale au venit la cămin. Toţi cei 44 de beneficiari au fost evacuaţi, iar şase dintre ei au fost duşi la spital. Doi sunt la Terapie Intensivă. 

Cristina Niță
de Cristina Niță

la 21.10.2023, 19:25

Vezi și

Apelul la 112 s-a dat cu puţin timp înainte de miezul nopţii, după ce vârstnicilor li s-a făcut rău. La azil au fost trimise mai multe autospeciale de intervenţie, ambulanţe, dar şi un echipaj specializat în măsurători chimice. 

Colonel Mihai Georgescu, adjunct ISU Constanţa: Ajunşi la faţa locului s-a constatat faptul că persoanele erau intoxicate cu o substanţă necunoscută.

Şase bătrâni au ajuns la spital, 38 au primit îngrijiri în cămin

Verificările au arătat că în clădire s-ar fi făcut o igienizare cu o substanţă folosită împotriva acarienilor, atât la parter, cât şi la etajul întâi. Soluţia se pulverizează de obicei pe saltele și covoare. Toţi locatarii centrului au fost evacuaţi. 

Pe acelaşi subiect

Cristina Niţă, reporter Observator: Şase bătrâni au ajuns la spital, iar 38 dintre ei au primit asistenţă medicală la faţa locului.

Anamaria Stoica, purt. de cuv. ISU Dobrogea: Colegii de pe echipajul CRBN au efectuat trei măsurători şi din fericire nu au fost detectate substanţe periculoase în clădire.

Doi dintre bătrâni sunt în stare foarte gravă, la ATI

Chiar dacă substanţa toxică nu mai persista în aer, răul fusese deja făcut. Doi dintre bătrâni sunt acum în comă.

Crina Kibedi, purt. de cuv. SCJU: Doi dintre ei sunt în stare foarte gravă la Terapie Intensivă. În afară de intoxicaţie prezintă şi alte patologii asociate vârstei.

Reprezentanţii centrului privat au refuzat să dea explicaţii jurnaliştilor. Nici la telefon nu am primit detalii. 

Reporter: De la Antena 1... Aş dori şi eu un punct de vedere. Cum comentaţi ceea ce s-a întâmplat aseară?

Maria Marinescu, directorul căminului: Puteţi să reveniţi pentru că acum am control de la AJPIS, de azi-dimineaţă, de la ora 8.00.

Beneficiarii plăteau lunar aproximativ 4.000 de lei pentru serviciile căminului

Directoarea nu a mai răspuns însă la telefon. Poliţia face acum verificări şi a deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă. Pentru serviciile oferite de căminul privat fiecare beneficiar plătea lunar între 3.800 şi 4.100 de lei, în funcţie de camera în care era cazat. 

Comunicatul transmis de AJPIS Constanţa. Cine e de vină pentru incident

Potrivit unei informări de presă transmise de AJPIS Constanţa, la Centrul pentru persoane vârstnice din Eforie Sud a avut loc, în seara de 20 octombrie 2023 "un eveniment creat din neglijența în manipularea unui dezinfectant pentru acarieni a unui angajat".

"Această situație a condus la internarea de urgență în spital a 6 beneficiari, cu simptome severe de intoxicație. AJPIS Constanta a fost informată de către Instituția Prefectului județului Constanța și a demarat încă de la primele ore ale dimineții de azi control în acest centru. Se verifică în integralitate spațiile, proveniența materialelor, dar și respectarea procedurilor de notificare a incidentelor deosebite.

Din datele preliminare obținute în urma controlului pe care îl desfășurăm, nu a fost respectată integral procedura pentru incidente deosebite. Inspectorii sociali și directorul executiv AJPIS Constanța sunt la fața locului și continuă activitățile de control în centru. La acest moment, toți beneficiarii prezenți, respectiv 38 de persoane, sunt în siguranță în centru, in spațiile alocate acestora, fără a le fi pusă în pericol siguranța și sănătatea". 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Doi dintre bătrânii intoxicaţi cu spray anti-acarieni la căminul din Eforie Sud sunt la Terapie Intensivă. Cine ar fi de vină pentru incident