Antena Meniu Search
x

Doliu în literatura română! Poeta Nina Cassian a murit

UPDATE: Serviciul memorial al poetei Nina Cassian va avea loc marţi, 22 aprilie, la ora 16.00 (ora locală, n.r.), la Riverside Memorial Chapel din New York, cenuşa sa urmând să fie trimisă în ţară,

Nina Cassian a murit marţi, la vârsta de 89 de ani! Anunţul a fost făcut chiar de familia scriitoarei

Nina Cassian, născută Renne Annie Cassian, la 27 noiembrie 1924, în Galaţi, a fost fiica unui traducător cunoscut de origine evreiască, I. Cassian-Mătăsaru. A frecventat cercuri intelectuale de stânga încă de la 16 ani, iar sub îndemnul lui Tudor Arghezi şi lui Ion Barbu a publicat primul volum de versuri intitulat "La scara 1/1", în 1947.

În urma unor atacuri ideologice lansate de ziarul Scânteia, Nina Cassian începe să scrie versuri proletcultiste, însă fără a abandona poezia autentică. În 1969, a primit premiul Uniunii Scriitorilor din România.

De-a lungul vieţii, a publicat peste 50 de volume de poezie, eseuri şi proză. A scris numeroase cărţi pentru copii, cea mai cunoscută fiind "Nică fără frică" (1950); a tradus din V. Maiakovski, Moliere, H. Heine. A compus muzică vocală şi instrumentală, a scris şi piese pentru teatrul de păpuşi.

În 1985, a plecat în Statele Unite ca profesor invitat la New York University. Decide să nu se mai întoarcă în România, stabilindu-şi domiciliul la New York.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » Doliu în literatura română! Poeta Nina Cassian a murit