Antena Meniu Search
x

Reacția unui migrant afgan după crima între refugiați din Timișoara. Dominic Fritz: Cazul neliniștește foarte mulți timișoreni

Timișoara nu poate fi lăsată să gestioneze singură problema, spune primarul Dominic Fritz după crima care a avut loc luni în oraș, între migranți. Fritz definește Timișoara drept hub al traficanților.

de Redactia Observator

la 20.04.2021, 13:39

Reacția unui migrant afgan după crima între refugiați din Timișoara. Dominic Fritz: Cazul neliniștește foarte mulți timișoreni
Refugiați în Timișoara - Observator News
  • Luni, un afgan a murit, iar altul a fost rănit grav după ce au fost înjunghiați lângă Gara de Nord din Timișoara.
  • Două grupuri de migranţi s-au atacat sub privirile oamenilor într-o zonă intens circulată. Un tânăr a murit, altul e în stare gravă, la spital.
  • Dominic Fritz: Avem o populație de refugiați în Timișoara care nu este a nimănui

O răfuială între migranţi, în Timişoara, s-a sfârşit tragic. Două grupuri de afgani s-au luat la bătaie, luni seară, pe un bulevard intens circulat din oraş, sub privirile îngrozite ale trecătorilor. Şi-au împărţit pumni şi picioare, apoi au folosit şi cuţite. În bătaia generală, un tânăr a fost înjunghiat şi a murit, iar un altul a ajuns în stare gravă în spital. După atac, cei implicaţi în scandalul sângeros au fugit. Poliţiştii i-au adunat luni seară pe toţi migranţii de pe străzile din oraş.  Zeci de persoane au fost duse la audieri.

Dominic Fritz: Cazul neliniștește foarte mulți timișoreni

Dominic Fritz s-a declarat, marți, într-o conferință de presă, șocat de incidentul grav care „neliniștește foarte mulți timișoreni”. „Este un incident izolat, dar nu e fără cauze sistemice, iar aceste cauze nu mai pot fi ignorate. Mă aștept ca Poliția să găsească vinovatul, dar trebuie să găsim și soluții pentru problema de bază: avem o populație de refugiați în Timișoara care nu este a nimănui. Organele statului responsabile par să se complacă cu ideea că problema se va rezolva de la sine”, spune primarul, potrivit Mediafax.

Potrivit acestuia, problema migrației este o problemă națională și are nevoie de soluții naționale: „Timișoara nu poate fi lăsată singură să gestioneze provocarea. Am cerut de luni bune să se găsească soluții, străzile din oraș nu sunt un loc de cazare. Am discutat aseară cu domnul ministru Bode și am reiterat așteptarea mea de soluții. Fenomenul nu va dispărea peste noapte, cifrele mai degrabă vor crește la vară, cu căldura”.

Pe acelaşi subiect

Fritz spune că Timișoara este un hub al traficanților din cauza zonei geografice. Și președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a reacționat luni, spunând că gestionarea transfugilor este o temă extrem de importantă la a cărei soluționare trebuie să contribuie toate instituțiile.

„Voi propune o ședință extraordinară a CJSU Timiș cu scopul de a identifica pașii necesari pentru păstrarea ordinii publice. Dincolo de prevederile legale și de moralitate, migranții au nevoie de toată atenția instituțiilor deoarece se pot transforma într-o problemă de siguranță în comunitate. Nu ne putem preface că acești oameni nu există. Haideți să nu ne pierdem umanitatea și să le asigurăm cele necesare, deopotrivă pentru protecția lor cât și pentru protecția familiilor noastre. Salut inițiativele locale prin care mai mulți voluntari fac demersuri pentru a obține îmbrăcăminte, încălțăminte și o masă caldă pentru transfugi și mă bazez pe reacția instituțiilor locale și județene în vederea remedierii de urgență a situației migranților”, a scris Nica pe Facebook.

În februarie, Dominic Fritz a fost la Ministerul de Interne pentru a cere ajutor în criza migranților care ajung în oraș. Migranții vin din Serbia și încearcă să treacă granița ilegal în Ungaria, dar refuză să stea în centrele speciale și preferă clădiri abandonate, potrivit primarului.

Reacția unui migrant afgan după crima din Timișoara

Cele două grupuri de migranţi s-au luat la harţă pe malul Begăi. Şi-au împărţit pumni şi picioare, după care răfuiala s-a mutat pe un bulevard intens circulat din Timişoara, unde scandalul s-a încheiat sângeros. Doi tineri afgani s-au prăbuşit pe trotuar înjunghiaţi. Doar unul dintrei ei a supravieţuit. Altercaţia a avut loc în jurul orei 18:00 în zona Gării de Nord, pe bulevardul General Dragalina din Timişoara. Este o zonă foarte frecventată de migranţii care se adună aici în aşteptarea călăuzelor. Această zonă, plină cu magazine alimentare este locul în care vin să-şi cumpere provizii.

Oamenii care treceau pe stradă în acel moment au sunat, îngroziţi, la 112. "Au fost aduşi în serviciu de urgenţă a Spitalului Clinic Municipal doi pacienţi, refugiaţi din Afganistan afirmativ. Unul din ei în stop cardio-respirator,  pacientul nu a răspuns la manevre şi a fost declarat decedat. Iar celălalt pacient cu o plagă înjunghiată hemitorace stâng, nepenetrantă, stabil hemodinamic, funcţii vitale ok. A rămas internat.", a relatat Adriana Blăgniceanu, medic primar.

După atac, agresorii au alergat în părţi diferite pentru a li se pierde urma. Poliţiştii au împânzit străzile în încercarea de a-i găsi pe agresori. Zeci de migranţi au fost adunaţi din mai multe zone ale oraşului şi au fost duşi la audieri.

”Trebuie să fie capturaţi şi să meargă la închisoare! Asta-i legea! Noi am venit aici să ne facem viaţa mai bună! Nu să ne batem, nu să-i omorâm pe alţii!”, a spus un migrant afgan.  Ancheta este în plină desfăşurare. Poliţia şi Parchetul fac acum cercetări pentru a vedea ce s-a întâmplat cu exactitate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Reacția unui migrant afgan după crima între refugiați din Timișoara. Dominic Fritz: Cazul neliniștește foarte mulți timișoreni