Antena Meniu Search
x

10 persoane şi 13 firme din IT, trimise în judecată de DNA. Prejudiciul e uriaș

Procurorii DNA au trimis în judecată, în stare de libertate, 10 persoane și 13 societăți comerciale din domeniul IT, pentru infracțiuni de evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală. Prejudiciul calculat de magistrați este de aproape 70 de milioane de lei.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 08.10.2019, 15:53

10 persoane şi 13 firme din IT, trimise în judecată de DNA
Dosarul a fost instrumentat de Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției - Mediafax Foto / Alexandra Pandrea via Hepta

Procurorii DNA au trimis în judecată, în stare de libertate, 10 persoane și 13 societăți comerciale din domeniul IT, pentru infracțiuni de evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală. Prejudiciul calculat de magistrați este de aproape 70 de milioane de lei.

"În perioada 2009-2013, cei 23 de inculpați s-ar fi sustras de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat prin încheierea unor contracte de prestării servicii, ca operațiuni fictive, înregistrând în evidenţele contabile ale societăţii mai multe facturi de avans „conform contract”, în scopul deducerii TVA-ului aferent acestora şi compensării TVA-ului datorat din alte relaţii comerciale", se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.

Ulterior, facturile ar fi fost stornate ca urmare a rezilierii respectivelor contracte.

Astfel, prin acest mecanism, ar fi fost creată aparenţa unor tranzacţii reale ce ar fi avut, însă, ca scop, posibilitatea obţinerii pentru unele societăți a unui drept de deducere şi amânare la plată, timp mai multe luni, a TVA, ca urmare a sustragerii de la plată obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat.

Statul, prejudiciat cu aproape 70 de milioane de lei

"Pentru aceasta s-ar fi încheiat mai multe contracte ce ar fi avut ca obiect operațiuni fictive, context în care ar fi fost emise mai multe facturi de avans, în temeiul cărora inculpații au dedus TVA (prin contrapunerea acestui TVA, celui colectat din relațiile comerciale reale).

Prin aceste demersuri, inculpații ar fi prejudiciat statul cu suma totală de 69.049.597 lei", se arată în comunicatul DNA.

În dosarul penal s-a constituit parte civilă Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), cu suma de 103.650.866 lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat.

Magistrații au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile/imobile deținute de cei 23 de inculpați. Aceeași măsură a fost dispusă și asupra conturilor bancare ale inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » 10 persoane şi 13 firme din IT, trimise în judecată de DNA. Prejudiciul e uriaș