Antena Meniu Search
x

Video Drumul către lucrările lui Brâncuşi trece prin şantier. Turiştii, obligaţi să facă slalom printre gropi şi buldozere

În loc să se plimbe printre capodoperele lui Brâncuşi, turiştii care ajung în această vară la Târgu Jiu vor face slalom prin şantier. Lucrările la Strada Eroilor, cea care duce la ansamblul de momumente, au fost lăsate de izbelişte, iar termenul de finalizare a proiectului pare cel puţin utopic: jumătatea lunii august.

de Oana Matache

la 16.07.2021, 16:28

Vezi și

Aşa vor fi întâmpinaţi turiştii care merg vara aceasta în Târgu Jiu să vadă capodoperele lui Brâncuşi. Drumul mult promis a rămas o amintire, iar cei mai aventuroşi vor face o drumeţie prin şantierul abandonat. Lucrările de pe Axa Brâncuşi nu sunt finalizate nici măcar pe jumătate, asta deşi termenul de predare al lucrării este jumătatea lunii august. La cum arată lucrurile investiţia în valoare de 2 milioane de euro nu are nici o şansă să fie finalizată la timp.

"Termenul de finalizare a lucrărilor este luna viitoare pe 15. Nicio şansă! Poate că la anul. La cum se lucrează, atât de încet. Nu. Cred şi la anul viitor pe timpul asta, tot aşa o să fie", spune o localnică. Lucrarea a fost câştigată la licitaţie de o firmă din Italia care a lăsat lucrările la voia întâmplării. "Am crezut că lucrurile vor avansa rapid. În portofoliu apar lucrări similare lucrării pe care o desfăşoară în Târgu Jiu de 40 de milioane, de 20 de milioane de euro.Am avut surpriza mai apoi să constatăm că de fapt nu a venit societatea mamă din Italia, ci o filială, o structură", a declarat Marcel Romanescu, primarul din Târgu-Jiu.

Localnicii sunt indignaţi. Şantierul părăsit afectează nu doar turismul din zonă ci creează şi un disconfort celor care locuiesc în zonă. Şi de parcă lucrările abandonate nu ar fi fost un stres suficient pentru autorităţi, luna viitoare, la Târgu Jiu, ar urma să ajungă o echipă UNESCO pentru a reanaliza dosarul de introducere a ansamblului Brâncuşi în patrimonial universal. "Nu mai am informaţii. INP şi Ministerul Culturii trebuiau să ne furnizeze anumite informaţii legate de vizita ce trebuia făcuta la Târgu Jiu. S-ar putea să avem această vizită în luna august", mai spune Marcel Romanescu. Acum, oficialii primăriei speră că vizita celor de la UNESCO va fi amânată. Cât despre soarta lucrărilor, o dată ce contractul cu societatea italiană va expira, proiectul va fi alocat unei societăţi ce aparţine municipalităţii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Drumul către lucrările lui Brâncuşi trece prin şantier. Turiştii, obligaţi să facă slalom printre gropi şi buldozere