Antena Meniu Search
x

Video După avertismentul de holeră, experţii au descoperit un alt pericol în mare. Infectarea se produce doar dacă înghiţim apa

Dacă nu este holeră, e salmonella. A apărut un nou pericol în Marea Neagră, în apropierea României. Plajele din Odessa au fost închise după ce în apă s-au găsit urme de salmonella şi larve de viermi. Medicii români spun că pericolul de infectare este real pentru cei care beau apa de mare. 

de Redactia Observator

la 19.06.2023, 20:03

Vezi și

Pericolul pluteşte la aproximativ 300 de kilometri de litoralul nostru. În Odessa, apa mării este verde şi plină de resturi de animale moarte şi tone de ulei industrial de la barajul rupt. O groapă de gunoi şi un cimitir, aşa descriu oficialii de la Kiev apa Mării Negre. În apă s-au găsit salmonella şi larve de viermi. De asemenea, s-a depăşit şi nivelul permis pentru bacteria E.Coli. Aşa că plajele au fost închise, iar vânzarea peştelui şi a fructelor de mare din locuri de pescuit neidentificate a fost interzisă.

Infectarea se produce doar dacă înghiţim apa

Turist: La vârsta mea, vreau să respir aerul curat al mării. Dar nu ne lasă nici să respirăm. Nu ne lasă să trăim, nu ne lasă să respirăm.

Este un nou motiv de îngrijorare pentru cei care au programate vacanţe pe litoral. Deja, autorităţile de la noi au ridicat nivelul de alertă şi monitorizează zilnic apa mării după ce detonarea barajului Nova Kahovka, din regiunea Herson în urmă cu două săptămâni, a crescut riscul apariţiei de holeră la Marea Neagră.

Pe acelaşi subiect

Monitorizarea calității apei se va efectua zilnic, timp de 14 zile începând cu data de 15 iunie 2023, în punctele de recoltă din județele Constanța și Tulcea. La data prezentă, nu au fost raportate, pe canalele oficiale ale instituțiilor Europene și organismelor internaționale, cazuri de holeră în Ucraina..... spun cei de la Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Cătălin Apostolescu, manager Institutul Matei Balş: Dacă vorbim de holeră sau febră tifoidă sau hepatită A, apa mării este periculoasă numai dacă este înghiţită sau băută. Expunerea pielii la această apă nu produce niciun pericol.

Într-un răspuns pentru Observator, Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunţă că "Pentru România, riscul de holeră, ca urmare a evenimentelor din Ucraina, este probabil extrem de redus." Iată explicaţia:

În primele zile după ruperea barajului din Ucraina, o cantitate enormă de apă, contaminată cu uleiuri industriale şi îngrăşăminte din agricultură, a venit prin Delta Niprului până în Marea Neagră. Chiar dacă valul toxic ar ajunge în dreptul ţărmului românesc, ar fi împins spre larg de forţa Dunării, prin curenţii care acţionează spre nord, îndepărtând mare parte din pericol.

Cătălin Apostolescu, manager Institutul Matei Balş: Barajul a fost pe Nipru, Niprul pătrunde în Marea Neagră undeva prin nordul Mării negre şi, invariabil, o dată ce apa dulce ajunge în apa mării se diluează. O dată cu ea se diluează şi germenii.

Infecţia cu holeră provoacă diaree, greaţă şi vărsături. În cazurile severe, ea poate pune viaţa bolnavilor în pericol din cauza deshidratării. În România nu au mai fost raportate cazuri în ultimii 30 de ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » După avertismentul de holeră, experţii au descoperit un alt pericol în mare. Infectarea se produce doar dacă înghiţim apa