Antena Meniu Search
x

Ucrainenii au închis plajele din Odesa. Au fost găsite în apă urme de salmonella, ouă şi larve de viermi

Autorităţile din regiunea sudică ucraineană Odesa au închis plajele, deoarece calitatea înrăutăţită a apei - cauzată în parte de distrugerea barajului Nova Kahovka - reprezintă o "ameninţare reală" pentru locuitorii din zonă, relatează CNN, potrivit news.ro. Reamintim că alerta de holeră din Marea Neagră a fost dezminţită de miniştrii Mediului din România şi Bulgaria.

de Redactia Observator

la 18.06.2023, 17:53

plajă din apropiere de Odesa
Ucrainenii au închis plajele din Odesa. Au fost găsite în apă urme de salmonella, ouă şi larve de viermi - Profimedia Images

"Plajele din Odesa au fost declarate improprii pentru înot din cauza unei agravări semnificative a stării apei în zonele cu apă deschisă (mare, estuar) şi a unei ameninţări reale la adresa sănătăţii locuitorilor oraşului", a anunţat duminică municipalitatea din Odesa într-o postare pe Telegram.

Odesa era o destinaţie populară printre turiştii ucraineni şi străini, care veneau în număr mare în regiune înainte de izbucnirea războiului. Plajele au devenit însă în mare parte pustii în ultimele luni, deoarece minele din războiul cu Rusia continuă să ajungă pe ţărm.

Acum, prăbuşirea devastatoare a barajului din sudul Ucrainei a trimis resturi şi vestigii ale războiului, inclusiv mine, în râul Nipru, care se varsă în Marea Neagră, transformând litoralul de la Odesa într-o "groapă de gunoi şi un cimitir de animale", potrivit autorităţilor ucrainene.

Agenți patogeni descoperiți în Marea Neagră, lângă Odesa

Oficialii din Odesa au tras un semnal de alarmă cu privire la scăderea calităţii apei într-o postare pe Telegram, sâmbătă, spunând că testele de laborator au "identificat agenţi infecţioşi în ultima săptămână". Urme de salmonella, ouă şi larve de viermi au fost găsite în apa care, de asemenea, a depăşit "semnificativ" nivelurile permise pentru E.Coli.

"Prezenţa tuturor acestor agenţi patogeni biologici în apa din zonele deschise din regiunea Odesa, inclusiv în Marea Neagră, estuarul Bilhorod-Dnistrovski şi fluviul Dunărea, constituie o ameninţare reală la adresa vieţii şi sănătăţii populaţiei", a adăugat municipalitatea.

Sâmbătă, municipalitatea a anunţat că locuitorilor din Odesa li s-a interzis, de asemenea, să vândă peşte şi fructe de mare din "locuri de pescuit neidentificate" în apropierea pieţelor şi a centrelor comerciale.

Miniştrii Mediului din România şi Bulgaria susțin că nu e pericol de holeră pe litoral

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a chemat, vineri, la minister, mai mulți experți pentru a prezenta concluziile cu privire la consecințele pe care le are distrugerea barajului Kahovka de pe râul Nipru (Ucraina) asupra României.

De asemenea, în urma discuţiilor cu omologul bulgar, cei doi miniştri au denunţat "informaţiile fără fundament" cu privire la riscul de holeră de pe Marea Neagră"Nu există niciun indiciu care să ridice semne de întrebare", a precizat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Alerta de holeră din Marea Neagră e dezminţită de oficiali. Ministrul Mircea Fechet, a convocat vineri o întâlnire, la sediul MMAP, cu autoritățile responsabile de monitorizarea și protecția apelor Mării Negre, în contextul distrugerii barajului Kahovka de pe râul Nipru (Ucraina) și a consecințelor acestui eveniment. La întâlnire au participat secretarii de stat Ionuț Sorin Banciu și Dan Chiru, directorul general al ANAR Sorin Lucaci, precum și reprezentanți ai MMAP, Ministerului Transporturilor, Administrația Națională Apele Române, Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, Institutului Național de Sănătate Publică și Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Marină "Grigore Antipa".

"Concluzia generală prezentată de specialiști este aceea că, în prezent, după ce au fost colectate toate datele, nu există niciun indiciu care să ridice semne de întrebare, toți parametrii măsurați situându-se în limitele normale pentru această perioadă. De asemenea, luând în considerare imaginile satelitate prezentate, distanța între gura de vărsare a Niprului și apele teritoriale românești, deplasarea maselor de aer și a curenților marini, temperatura și salinitatea apei, specialiștii preconizează că riscul ca sănătatea oamenilor, a mediului ecosistemelor din acvatic, sau calitatea apei de îmbăiere să fie în pericol, este minim. Cu toate acestea, vom continua să monitorizăm în ritm alert toți parametrii și suntem pregătiți să intervenim la cel mai mic semn de pericol", a declarat ministrul Mircea Fechet, în urma întâlnirii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Ucrainenii au închis plajele din Odesa. Au fost găsite în apă urme de salmonella, ouă şi larve de viermi