Update "E bine că cutremurele de obicei vin noaptea şi nu e nimeni". Pacienții și personalul medical își riscă viața zi de zi într-un dispensar dărâmat din Iași
Mii de pacienţi merg la doctor într-un dispensar care se fărâmă bucată cu bucată. Structura de rezistenţă a clădirii e măcinată complet şi experţii au recomandat demolarea ei. Însă primarul n-are bani pentru o nouă clădire, aşa că medici, asistente şi pacienţi deopotrivă stau cu teamă de fiecare dată când intră în clădire. Mai ales că acum trei zile o anexă a dispensarului s-a prăbuşit cu totul.
Aşa arată dispensarul unde pacienţii vin să se trateze. Doar un perete desparte anexa prăbuşită de două cabinete medicale, unul stomatologic şi unul de medicină generală. Cei trei mii de locuitori din Prisăcani sunt obligaţi de voie de nevoie să treacă pragul clădirii care stă să cadă pentru consultaţii sau reţete.
Își riscă viața zi de zi într-un dispensar dărâmat
Reporter-asistentă: După peretele ăsta s-a dărâmat?
- După da, dar nu intra în structura noastră de funcţionare.
- Accident cumplit într-o comună din Vaslui. Un camion s-a răsturnat şi a dărâmat un stâlp peste doi copii:...
- Casă dărâmată de drumari, în timp ce asfaltau o stradă în Bușteni. Bena plină cu bitum și smoală a...
- Emil Boc a rămas fără eșarfa tricoloră de primar, la manifestările de Ziua Culturii Naționale de la...
- Dacă a început acolo să se dărâme probabil că va continua procesul.
Clădirea în care se află dispensarul are 90 de ani. Peste corpul iniţial s-au tot adăugat anexe. Acum trei ani au început să apară primele fisuri.
Primar: Vedeţi că are ca şi structură, este o palmă de beton cât are ea 10 centimetri, restul este lemn ce să mai.s-a dus practic structura de rezistenţă. S-a făcut o expertiză tehnică, iar experţii au spus că nu sunt condiţii pentru a putea fi consolidat, demolarea este singura opţiune.
Cum n-au fost bani pentru o clădire nouă, siguranţa oamenilor a trecut pe planul doi şi dispensarul a continuat să funcţioneze. Din clădire au tot căzut bucăţi de a lungul timpul, însă acum o anexă s-a fărâmat cu totul.
Clara Mihociu, reporter Observator: Din fericire acum trei zile când s-a prăbuşit această parte a dispensarului nimeni nu se afla nici în acest corp de clădire, nici în apropierea lui. Din 1930 când a fost construit acesta nu a fost niciodată reabilitat şi în orice moment şi restul se poate prăbuşi.
Localnic: Aici ar trebui demolat şi făcut altul cu bani. Și-aşa le dă fonduri de la Uniunea Europeană degeaba. La primul cutremur s-ar putea să cadă tot.
Asistentă: Aici m-am născut, aici locuiesc, aici îmi fac serviciul. Dacă conducerea ar fi mai de calitate, am avea şi noi o clădire mai de calitate.
Localnică: Ceva dezastruos. Oricum dezamăgită sunt.
Primarul spune că a cerut bani, dar a rămas pe lista de aşteptare.
Primar Prisăcani: E bine că cutremurele de obicei vin noaptea şi nu e nimeni. Glumim acum, dar e o problemă reală la Prisăcani.
O problemă reală pe care angajaţii dispenasarului speră ca autorităţile să o şi ia în serios şi să-i mute, cel puţin temporar, într-un imobil mai sigur.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰