Antena Meniu Search
x

Video "E cu 3 camere, 2 băi, nu l-aş da pentru nimic în lume, că am doi copii". Cum rămâneau oamenii nimănui din azilele groazei fără apartamente şi fără banii din conturi

Apar noi informaţii în scandalul azilelor groazei. Familiile celor care au fost internaţi în centrele din Voluntari îi acuză pe capii grupării că le-ar fi furat oamenilor banii din conturi. Ba mai mult, ar fi profitat de lipsa lor de discernământ şi le-ar fi luat locuinţele. Totul s-ar fi făcut cu complicitatea unor notari, conform procurorilor anti-mafia. Noul ministru al muncii a declarat în exclusivitate pentru Observator că va schimba sistemul şi soarta Oamenilor Nimănui, atenţie, până pe 31 august.

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 22.07.2023, 07:00

Vezi și

Cristina Dumitra e una dintre şefele grupării care a stat în spatele azilelor groazei. Pe lângă bătăi şi muncă forţată, Oamenii Nimănui care ajungeau în centrele din Voluntari rămâneau fără banii din conturi şi fără case. O spun chiar procurorii anti mafia într-un referat de peste 600 de pagini. În acest bloc din Sectorul 6, într-un apartament de la etajul 5 a locuit un bărbat cu probleme psihice care pe care autorităţile l-au găsit în Casa Cora din Voluntari. Până să ajungă acolo a fost unicul proprietar al locuinţei. Imediat după aceea a fost trecută pe numele Cristinei Dumitra.

Pasaje din stenograme:

  • Cristina Dumitra: Am fost de i-am făcut lu ăla buletinul, că nu avea buletin, ca să dau la Autoritatea Tutelară. Trebuie să vină de la Autoritatea Tutelară să-i facă ăăăă..., apartamentul și să ne dea acceptul, ca să poată să vină Nae, să facă poze, să-l mărităm
  • Doamnă: Îhî! Îhî!
  • Cristina Dumitra: Na, e cu trei camere, două băi, îți dai seama, că nu l-as da pentru nimic în lume, că am doi copii.
  • Doamnă: Unde e? Unde este?
  • Cristina Dumitra: Ăăăă..., pe Gârleni, unde e bre!? Ieși încolo înspre Bragadiru, în Ghencea. (…) Cică e vreun 80.000.
  • Doamnă: Bine, mă, fetiță!

Bărbatul îşi cumpărase apartamentul în anii 80. După ce i-au murit părinţii, a rămas singur. Nu e singurul apartament acaparat de gruparea Godei - Dumitra. Familia unui alt bărbat internat în centrul Armonia a aflat după mult timp că a rămas fără casă. Apartamentul din Bucureşti fusese trecut pe numele lui Ştefan Godei. "Am aflat că a fost vândut în aprilie 2020 prin intermediul administratorului de la asociaţia blocului. M-a contactat dânsul şi mi-a spus că Godei Ştefan Cristian s-a prezentat la apartament cu acte, că dânsul este proprietar", spune soţia victimei. Bărbatul era căsătorit şi avea şi un copil, moştenitori de drept ai locuinţei. Cu toate acestea, Ştefan Godei a reuşit să şi-l însuşească. La mijloc ar putea fi vorba despre complicitatea unor autorităţi care au ştampilat contractul de vânzare cumpărare cunoscând faptul că are şi familie dar mai ales probleme psihice. Este vorba despre apartamentul de la ultimul etaj care acum este al treilea lea proprietrar.

Pe acelaşi subiect

Legalitatea documentului a fost girată de notarul Andrei Radu Dăescu, iar valoarea declarată a apartamentului a fost de 10.000 de euro. Asta deşi, preţul trebuia stabilit în funcţie de grila notarială. Suma nu a fost aleasă întâmplător, este valoarea maximă care nu trebuie justificată. Ce depăşeşte, trebuie trecut prin bancă şi declarat la ANAF. Cabinetul notarial s-a închis, iar notarul nu e de găsit. Soţia a aflat nu doar că nu mai are casă... dar nici soţ. "Mai târziu am aflat că a decedat. El a fost ţinut ascuns foarte mult timp şi de aceea nu am ştiut absolut nimic de dânsul", spune femeia.

Controalele nu se vor mai face doar la vedere, ci şi cu echipe sub acoperire

Abia după ce scandalul a luat amploare în spaţiul public, femeia a aflat unde îi este înmormântat bărbatul: în cimitirul din Voluntari. O cruce simplă, de lemn, pe care până şi anul naşterii a fost scris greşit. Observator a încercat să ia legătura cu avocaţii acuzaţilor. Nu au răspuns. În primul interviu acordat după numirea în funcţie, noul ministru al Muncii a anunţat în exclusivitate pentru Observator că va reforma sistemul până pe 31 august. "Schimbarile pe care dorim sa le facem sunt in primul rand legate de procedura de acreditare si licentiere. Ne vom concentra foarte atent pt a vedea care sunt conditiile de licentiere provizorie, astfel incat sa nu mai poata fi permisa licentierea provizorie succesiva gasita de unii ca o cale de ocolire a legii", a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii.

Controalele nu se vor mai face doar la vedere, ci şi cu echipe sub acoperire. "Au fost colegi care au venit cu ideea de client misterios. Avem ca posibilitate sa incercam cumva si un black-list al acestor centre sociale, in special pe partea de centre private", a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii. La mai bine de două săptămâni de la descoperierea azilelor groazei neregulile curg în continuare: într-un alt azil de la marginea Capitalei au fost găsite condiţii oribile şi două pavilioane nedeclarate în care erau ţinuţi mai bine de 50 de oameni ai nimănui.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » "E cu 3 camere, 2 băi, nu l-aş da pentru nimic în lume, că am doi copii". Cum rămâneau oamenii nimănui din azilele groazei fără apartamente şi fără banii din conturi