Antena Meniu Search
x

Video Azilele, afacere cinică în România. Proprietarul clădirii Armonia primea 4.000 de euro lunar de la Godei: "Veneam o dată la 3 săptămâni acolo, mai mult în vizită"

Azilele groazei s-au transformat în afaceri cinice, din care se câştigă bani şi voturi. Asta trebuie să se schimbe. O spunem şi noi prin campania oamenii Nimănui şi cei care au demascat ororile înaintea statului. Observator a stat de vorbă cu reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice, singura instituţie independentă care de 20 de ani semnalează ororile din centre.

de Redactia Observator

la 19.07.2023, 22:01

Vezi și

"În niciunul dintre locurile pe care noi le-am vizitat n-au existat mai puţin de 20 de persoane care să nu spună vrem să plecăm de aici. Iar noi le spuneam angajaţilor, celor de la DGASPC, şi miniştrilor: aceşti oameni sunt privaţi de libertate. Şi ne spuneau: nu se poate", a declarat Georgiana Pascu, Centrul de Resurse Juridice. În timp ce politicienii îşi împart locurile rămase libere la ministere şi direcţii după demisii şi demiteri, procurorii continuă audierile în dosarul azilelor groazei. La DIICOT s-au făcut percheziţii informatice iar la Poliţie a ajuns proprietarul clădirii în care funcţiona azilul Armonia. Mihai Bîrsan se dezice de orice responsabilitate. Recunoaşte, însă, că primea de la Ştefan Godei, directorul centrelor groazei din Voluntari, 4.000 de euro în fiecare lună.

Pentru toţi oamenii nimănui, Obsevator vrea soluţii şi schimbări

"Aveti cuvântul meu, eu nu intram decât o dată la două trei săptămâni pe acolo, mai mult în vizită. Intram dar eu nu aveam o relaţie cu ei, eu  nu intram la ei în casă să văd ce e în bucătărie, ce e în cămară. De vreo 4 ani am închiriat", a declarat Mihai Birsan, proprietarul cladirii. Controalele în forţă n-au rezolvat situaţia oamenilor condamnaţi parcă la suferinţă. Familia lui George, tânărul găsit de echipa Observator într-o casă în construcţii pe câmp, unde fusese mutat ca un bagaj şi ascuns de controale, a rămas pe drumuri şi fără acte. "Deci acum am sunat la cămin, de la cămin mi-a dat numărul la o doamnă avocat și acum mă terorizează, mă întreabă de toată familia mea, bă, ce treaba aveți cu familia mea, eu vreau documentele și nu vor să-mi dea actele", a declarat Marius Puiu, unchiul lui George.

Pentru toţi oamenii nimănui, Obsevator vrea soluţii şi schimbări. Centrului de Resurse Juridice, singura organizaţie independentă care a intrat în azilele groazei înaintea Poliţiei, are mai multe propuneri. "Am descoperit autorităţi de control despre care nu ştiam că au atribuţii în materia asta. Premierul are o minge ridicată. Ar putea să îi cheme pe toţi directorii şi să îi întrebe cum a fost posibil ca în 5 zile să controlaţi mii de furnizori, unde aţi fost în ultimii ani, unde aţi fost?", a declarat Georgiana Pascu, Centrul de Resurse Juridice. Dacă există voinţă, soarta acestor oameni ar putea fi alta. "Prima soluţie este aceea de a extrage inspecţia socială de la Ministerul Muncii şi dusă sus la cabinetul primului ministru. Ministrul Muncii acreditează serviciile sociale şi tot ministrul Muncii este cel care şi controlează, îşi evaluează propriile servicii. Nu merge aşa", a declarat Georgiana Pascu, Centrul de Resurse Juridice.

Astfel azilele pentru cei fără apărare au ajuns o afacere cinică. "Acolo lucează 1.000 de oameni, dacă eu închid aceste secţii 1000 de oameni  vor rămâne fără locuri de muncă. o mie de voturi plus nenumărate alte voturi. Aceste centre sunt fabrici şi uzine. Poate că acum noi, ca societate, vom începe să ne gândim oare ce se intampla acolo peste deal unde ştiu eu că este un cămin de ani de zile...", a declarat Georgiana Pascu, Centrul de Resurse Juridice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Azilele, afacere cinică în România. Proprietarul clădirii Armonia primea 4.000 de euro lunar de la Godei: "Veneam o dată la 3 săptămâni acolo, mai mult în vizită"