Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Situaţie alarmantă în Vâlcea. Mai mulţi localnici au ajuns la spital cu dureri de cap sau astm, în urma incendiului de la groapa de gunoi de lângă Horezu

De peste o săptămână, e incendiu la o groapă de gunoi unde ar fi fost aruncate şi deşeuri radioactive. Iar norul toxic a acoperit nu mai puţin de 8 sate, pe o rază de 30 de kilometri, în apropiere de Horezu. Localnicii acuză deja dureri de cap, dar şi probleme respiratorii. Nicio autoritate naţională, însă, nu a fost chemată să facă măsurători.

de Redactia Observator

la 29.08.2017 , 08:08

De peste o săptămână, e incendiu la o groapă de gunoi unde ar fi fost aruncate şi deşeuri radioactive. Iar norul toxic a acoperit nu mai puţin de 8 sate, pe o rază de 30 de kilometri, în apropiere de Horezu. Localnicii acuză deja dureri de cap, dar şi probleme respiratorii. Nicio autoritate naţională, însă, nu a fost chemată să facă măsurători.

E stare de alertă în Vâlcea. Toate drumurile care duc spre Horezu sunt acoperite de fum. De 9 zile, o groapă de gunoi ce se întinde pe aproape de 40 de mii de metri pătraţi arde continuu. Fumul şi mirosul greu le fac oamenilor viaţa imposibilă.

Daca nu sunt termopane si nu e inchis ermetic deja e greu sa dormi in casa, spune revoltat un localnic.

Vezi și

Opt sate pe o rază de 30 de kilometri sunt afectate. Focul se extinde, în ciuda eforturilor pompierilor. Din minut in minut, apar noi focare de incendiu.

Pe acelaşi subiect

Norul toxic şi scurgerile de substanţe poluante din groapa de gunoi de la Măldăreşti au otrâvit şi un pârâu şi apa fântânilor.

Apa curgatoare e maronie cum e cafeaua, povesteşte unul dintre oamenii locului.

După ani întregi de conflicte cu proprietarul gropii, un fost consilier local, autorităţile locale vorbesc despre un pericol radioactiv, care ar fi existat încă din 2010. Nicio autoritate naţională, însă, nu a fost înştiinţată în tot acest timp.

COSTEL MOŢA, consilier local Măldăreşti:

Prefectul de la acea dată spunea că prefectul a primit o notă informativă de la SRI în care se spune că acolo au fost îngropate, depozitate în deşeuri subtanţe radioactive.

La Comisia Nationala pentru Controlul Activităţilor Nucleare nu a ajuns nicio sesizare. Experţii pot doar suspecta că un pericol radioactiv l-ar putea reprezenta eventuale emisii de cobalt rezultate prin arderea ilegală a unor deşeuri medicale. Nicio autoritate locală, însă, n-a cerut Agenţiei Naţionale de Mediu să trimită la Măldăreşti un laborator care să măsoare nivelul poluării, deşi oamenii din zonă s-au plâns de dureri de cap şi de probleme respiratorii.

Alin Voicescu, Agenţia de Mediu Vâlcea:

Au inceput la spitalul Horezu, la sectia de palmani, sa vina persoane cu astm sau cu probleme respiratorii. De duminica au inceput sa moara albinele in masa.

Ani la rând, zeci de camioane au cărat zilnic la Măldăreşti tone de gunoaie, iar multe au fost descărcate înainte de ajunge la groapă, pe malul părâului.

CONSTANTIN RĂDULESCU, preşedintele Consilului Judeţean:

Eu nu stiu unde au fost masinile institutiilor statului cand se carau gunoaie acolo, de ce nu s-au pus in poarta?

Ministrul Mediului a anuntat ca va merge astăzi la locul dezastrului.

Gratiela Gavrilescu, ministrul Mediului:

Dacă se va constata că s-au depozitat deşeuri radioactive, administratorul este pasibil de pedeaspsă conform codului penal. România este pasibilă de amenzi foarte mari.

Încă de acum doi ani, Comisia Europeană a avertizat România că nu a închis 68 de depozite de deșeuri neconforme, adevărate bombe ecologice.

Anual, 25 de mii de decese ar fi cauzate de boli agravate de poluare. Pentru dezastrul ecologic de la Măldărăşti, autorităţile propun o nouă metodă de intervenţie. Acoperirea zonei cu pământ şi montarea unor tuburi care să colecteze gazul toxic. Jandarmii şi poliţia vor păzi zona deoarece există suspiciunea că focul ar fi fost provocat. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Evenimente » Situaţie alarmantă în Vâlcea. Mai mulţi localnici au ajuns la spital cu dureri de cap sau astm, în urma incendiului de la groapa de gunoi de lângă Horezu