Antena Meniu Search
x

Video Eclipsă totală de Soare pe 8 aprilie 2024. Cum s-a pregătit cel mai mare vânător de eclipse din România să surprindă fenomenul

Cel mai mare vânător de eclipse din România a plecat în Statele Unite să fotografieze eclipsa totală de soare de pe 8 aprilie. Este un fenomen rar şi spectaculos, despre care vorbeşte toată planeta, dar care va fi vizibil doar pe continentul nord american, spre care se îndreaptă milioane de oameni. Cu această ocazie, unele oraşe vor avea turişti pentru prima oară în istoria lor.

de Redactia Observator

la 07.04.2024, 20:21

Vezi și

Marea eclipsă totală de soare va întuneca ziua în Statele Unite, Mexic şi Canada timp de 4 minute şi 28 de secunde, de două ori mai mult decât fenomene asemănătoare. În acest timp, temperatura va scădea cu 3-4 grade Celsius. Cătălin Beldea, astronom amator şi vânător de eclipse, a făcut până acum 14 expediţii pe toate continentele şi ajuns astăzi în Statele Unite.

"Pentru mine e un eveniment foarte special, seamănă cu olimpiada pentru sportivi, sportivii se pregătesc pentru olimpiadă patru ani, eu un an. Am venit în statul Texas cu speranţa că o să avem o vreme bună. În funcţie de cum arată prognoza, eu voi lua o decizie în câteva ore şi trebuie să mă deplasez ori în nord-est, ori spre Mexic, între 700 şi 1.000 de kilometri", spune Cătălin Beldea, vânătorul de eclipse.

În Europa, fenomenul astronomic inedit va fi parţial vizibil doar în câteva puncte din ţările nordice. De aceea, milioane de vânători de eclipse şi simpli curioşi au migrat spre Statele Unite. Punctele roşii arată cele zonele cu mai multe cazări din America de Nord, care se suprapun cu zonele de unde eclipsa se va vedea cel mai bine. "Următoarea când este? Peste 20 de ani? Nu știu dacă voi putea vedea o eclipsă totală de soare în Statele Unite în 20 de ani. Așa că acesta este momentul", spune un turist.

În unele oraşe din Statele Unite, pregătirile au început în urmă cu doi, trei ani, pentru că eclipsa este evenimentul secolului în acele locuri. "Am înţeles că vor fi peste 100.000 de persoane în oraș uitându-se la această eclipsă", estimează Nazir Moosa, proprietarul unui magazin.

Pe acelaşi subiect

Eclipsă totală de Soare. Ce va urmări NASA

Eclipsa totală de soare de pe 8 aprilie este ocazia perfectă pentru tot felul de observaţii ştiinţifice. NASA va studia efectul lipsei de lumină solară asupra Terrei, iar un profesor de biologie din Carolina de Nord va căuta comportamente ciudate la animale - în timpul eclipsei din 2017, țestoasele au început brusc să se împerecheze.

Astrologii ne sugerează să fim şi noi, oamenii, atenţi la comportamentul nostru cât Soarele va fi eclipsat de Lună. "În astrologie, Soarele este asociat cu puterea masculină, cu energia masculină, în timp ce Luna este asociată cu energia feminină. S-ar putea să ne afecteze, Berbec, Săgetător şi Leu", explică Dezideriu

Ultima eclipsă totală de Soare care s-a văzut şi din România a fost în 1999. BNR a emis atunci o bancnotă specială, care se vinde acum şi cu 2.000 de lei. Următoarea eclipsă totală de Soare vizibilă şi din România va fi în 2081. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 4 voturi
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » Eclipsă totală de Soare pe 8 aprilie 2024. Cum s-a pregătit cel mai mare vânător de eclipse din România să surprindă fenomenul