Antena Meniu Search
x

Video Eclipsă totală de Soare pe 8 aprilie 2024. Unde şi când va putea fi văzut fenomenul spectaculos

Eclipsa totală de Soare este cel mai aşteptat eveniment astronomic din 2024 şi are loc pe 8 aprilie. Oamenii de ştiinţă se aşteaptă ca eclipsa totală solară de anul acesta să fie un adevărat spectacol. Eclipsa va dura 4 minute și 28 de secunde, timp în care, spun specialiştii, temperaturile vor scădea uşor.

de Redactia Observator

la 07.04.2024, 14:30

Vezi și

Eclipsa totală de Soare este cel mai aşteptat eveniment astronomic al anului. Oamenii de ştiinţă spun că eclipsa totală de Soare de pe 8 aprilie va fi mult mai spectaculoasă decât cea din 2017, pe care au văzut-o americanii.

La ce oră are loc eclipsa totală de Soare de pe 8 aprilie 2024

Eclipsa totală de Soare va avea loc pe 8 aprilie, moment în care cerul va deveni un adevărat spectacol. Ora la care este de aşteptat ca eclipsa totală de Soare să ajungă pe coasta Pacifică a Mexicului este 11:07. După aceea, eclipsa va intra în Statele Unite prin Texas.

Mai apoi, eclipsa solară de pe 8 aprilie va traversa state precum Oklahoma, Arkansas, Missouri și Tennessee, apoi va continua prin Illinois, Kentucky și altele, până când va ajunge pe coasta atlantică a Newfoundland, Canada, în jurul orei 17:16 (ora Newfoundland).

Pe acelaşi subiect

Diferenţa dintre eclipsa totală de Soare şi cea parţială

Eclipsa totală de Soare apare atunci când Luna acoperă complet discul Soarelui, blocând complet lumina acestuia. În schimb, eclipsa parțială de Soare apare atunci când Luna acoperă doar parțial discul Soarelui, lăsând vizibilă o parte din acesta.

Milioane de americani aşteaptă să vadă fenomenul eclipsa totală de soare. În Texas, meteorologii avertizează, însă, că norii ar putea să împiedice spectacolul. 

Unii pasionaţi au studiat, însă, cu atenţie tiparele vremii înainte de a se stabili în nordul Texasului pentru a fi martori la grandiosul eveniment. 

Heather Appleby, profesor de astronomie: Se pare că aici, în Dallas, dimineața devreme vom primi un strat foarte subțire de nori la nivel înalt. Dar sunt nori subțiri, transparenți – puteți vedea puțin prin ei.

Când este următoarea eclipsă totală de Soare în România

În România, următoarea eclipsă totală de Soare vizibilă va avea loc pe 3 septembrie 2081, iar ultima eclipsă totală solară a fost observată în 1999, pe 11 august.

Eclipsele solare totale vizibile din România sunt rare și se întâmplă de obicei la intervale de peste 100 de ani. Cu toate acestea, eclipsele parțiale de Soare sunt mai frecvente. În 2027, pe 2 august, vom putea vedea o eclipsă parțială în care Luna va acoperi jumătate din discul solar.

În viitorul apropiat, în România, vom putea observa și alte eclipse parțiale: pe 1 iunie 2030, Soarele va fi acoperit în proporție de 83%, iar pe 20 martie 2034, acoperirea va fi de 24%.

Cât va dura eclipsa totală solară de pe 8 aprilie 2024

Eclipsa va dura 4 minute și 28 de secunde. Timp în care, spun specialiştii, temperaturile vor scădea uşor. NASA va efectua mai multe experimente ştiinţifice.

De la baza Insulei Wallops din Virginia, va lansa trei rachete de cercetare pentru a studia modul în care este afectată atmosfera superioară a Pământului atunci când lumina soarelui se diminuează temporar deasupra unei părţi a planetei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 47 voturi
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Evenimente » Eclipsă totală de Soare pe 8 aprilie 2024. Unde şi când va putea fi văzut fenomenul spectaculos