Antena Meniu Search
x

Video O lucrare de-a lui Brâncuşi care se credea pierdută, adusă de un român acasă. Bărbatul a câştigat-o la o licitaţie în Paris

Expoziţie unică la Bucureşti, chiar înainte de ziua Naţională Brâncuşi! O lucrare a sculptorului a fost adusă în Capitală după ce un român a câştigat-o la o licitaţie, în Paris. Bustul de bronz este una dintre ultimele lucrări realizate de Brâncuşi înainte de celebrele piese lucrate în piatră. Pentru cei care vor să admire lucrarea, intrarea este gratis, până pe 25 februarie. 

de Redactia Observator

la 18.02.2024, 13:35

Vezi și

Bustul impunător din bronz îl întruchipează un chelner în cafeneaua în care Brâncuși a lucrat, ca spălător de vase, în primul an al sosirii sale la Paris. Este una dintre ultimele lucrări realizate de sculptor în manieră impresionistă, între 1905-1906, înainte de a începe să cioplească direct în piatră. Până acum, un mister a învăluit piesa uimitoare şi s-a crezut pierdută. A fost descoperită anul trecut, când un român a câştigat-o la licitaţie. 

Doina Lemny, istoric de artă: Iată că din timp în timp şi foarte rar apare un bust pe piaţă. E foarte greu apoi să decizi dacă este primul bronz, dacă mai există altele bronzuri. A fost cumpărată de un român şi a fost adusă în ţară. Acestea imi confirmă ceea ce am spus eu că compatrioţii lui Brâncuşi au fost mereu alături de el şi l-au ajutat. 

Cât a plătit românul pe lucrare

Lucrarea a fost adjudecată într-o licitație internațională la Paris, de un român, cu 180.000 – 220.000 de euro, prețul real fiind mult mai mare, spun reprezentanţii expoziţiei. De la Paris, lucrarea a ajuns în centrul Capitalei. 

Pe acelaşi subiect

Vizitator: Toată lumea credea că a fost doar un mit şi uite că astăzi o avem alături de noi. Am fost chiar impresionată şi de faptul că toata lumea ştia că a fost în ipsos, dar nu şi piesa. Dar uite că a fost găsită. 

Intrarea este gratuită

Vizitator: Aşa cum a lucrat Brancuşi, puţin... Se pare că a lucrat sub îndrumarea maestrului Erodan, ceea ce este fabulos. Fabulos, minunat!

Anca Bejan, director galerie de artă: Este o lucrare îmbrăcata in mult mister. Am avut şansa să o pune şi noi aici într-o expozitie specială, cu deschidere liberă. Toată lumea poate să o vadă 

Lucrarea va putea fi admirată la Bucureşti până pe 25 februarie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 5 voturi
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » O lucrare de-a lui Brâncuşi care se credea pierdută, adusă de un român acasă. Bărbatul a câştigat-o la o licitaţie în Paris