Antena Meniu Search
x

Video EXCLUSIV Coşmar fără sfârşit în Grecia: Atena e înconjurată de 10 focare. Flăcările au făcut şi prima victimă: un pompier voluntar a murit

Zile şi nopţi de foc în Grecia. Ţara a înregistrat, astăzi, primul deces provocat de incendii - un pompier voluntar a murit după ce a fost rănit în timpul intervenţiilor. Flăcările ameninţă jumătate de ţară şi au înconjurat, din nou, Atena, după ce au pârjolit insula Evia, din apropiere. Laurenţiu Rădulescu şi Cosmin Herea au trăit pe viu iadul care mistuie statul elen. Un incendiu a izbucnit la doar 50 de metri de echipa Observator.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 06.08.2021, 19:36

Vezi și

Peisaje copiate parcă din infernul lui Dante domină insula Evia. La 2 ore distanţă de Atena, coşmarul nu se mai termină. Izbucnite cu 3 zile în urmă, flăcările sunt de o violenţă rară, iar canicula şi vântul care bate cu putere le fac de neoprit. Înconjurate de foc, zeci de localităţi au fost evacuate. În timpul nopţii, peste 600 de oameni au fost luaţi direct de pe plajă de salvatori.

A doua cea mai mare insulă a Greciei e zonă de război. Lupta oamenilor cu natura se dă pe mai multe fronturi. Pompierii abia mai reuşesc să facă faţă focarelor, iar vântul şi vizibilitatea scăzută nu permit intervenţia aeriană în multe zone. 300 de case au fost deja făcute scrum. Sub efectul unui val istoric de caniculă, ţara se confruntă cu 150 de incendii. 6 regiuni, inclusiv Atica, sunt sub alertă de cod roşu.

Stinse marţi noapte, mai multe focare au prins puteri, din nou, la porţile Atenei. Autostrada şi drumul naţional au fost închise după ce o benzinărie a explodat în timpul nopţii. "Este o situaţie fără precedent. Canicula extremă din ultimele zile au transformat toată ţara într-un butoi cu pulbere! Nu plecaţi la drum dacă nu este necesar şi fiţi extrem de precauţi. Dacă sunteţi vizaţi de un ordin de evacuare, vă rog, respectaţi-l!", a declarat Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei.

Localitatea Varibombi, la 40 de kilometri distanţă de centrul Atenei, a fost deja trecută prin foc la începutul săptămânii. Înconjurat de munţi şi păduri, oraşul este acum o ruină. Totul a ars cu o viteză fulgerătoare. Dar alerta este maximă în toată capitala. "Se primesc foarte multe mesaje de alertă. De la îndemnul de a evita zona pădurilor, la a nu sta în căldură. Să porţi mască pentru că cerul deja este plin de fum. Se vede foarte înceţoşat, înnorat afară, şi nu e de la vreme pentru că dacă verifici vremea, arată soare", spune Ghiţă Balmuş, turist român în Atena.

Cel puţin 1.000 de pompieri, susţinuţi de armată şi voluntari luptă în toată ţara cu incendiile. Ajutoare vin şi din România. "Grecia a solicitat modul terestru, care este format din 108 pompieri", a declarat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Franţa, Cipru, Israel şi Elveţia au trimis şi ele ajutoare.

Cerul Atenei e acoperit de fum, iar suburbiile ard în continuare. Sunt sute de case care au fost mistuite de flăcări, sunt mii de oameni care au fost evacuaţi. O parte dintre aceşti oameni au plecat din Atena, o altă parte preferă să rămână şi doarmă în casele prietenilor. Sunt peste 1.000 de pompieri care intervin în continuare, dar este foarte greu să ţină pasul cu ce se întâmplă aici. Sunt cel puţin 10 focare în jurul Atenei, focare care ameninţă capitala Greciei de la un minut, la altul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » EXCLUSIV Coşmar fără sfârşit în Grecia: Atena e înconjurată de 10 focare. Flăcările au făcut şi prima victimă: un pompier voluntar a murit