Antena Meniu Search
x

Avertizare de călătorie în Grecia: Sunt așteptate fenomene meteo extreme, temperaturi de 46 grade urmate de incendii și furtuni

Ministerul Afacerilor Externe îi informează pe cetățenii români care se află permanent ori temporar, sau care intenţionează să călătorească în Grecia, că Serviciul de Meteorologie elen (EMY) a emis o prognoză cu privire la apariţia unor fenomene meteo extreme, ceea ce poate însemna deteriorarea rapidă a condiţiilor meteo, scăderea semnificativă a temperaturii, furtuni puternice şi intensificări însemnate ale vântului.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 06.08.2021, 15:06

Avertizare de călătorie în Grecia: Sunt așteptate fenomene meteo extreme, temperaturi de 46 grade urmate de incendii și furtuni
Avertizare de călătorie în Grecia: Sunt așteptate fenomene meteo extreme, temperaturi de 46 grade urmate de incendii și furtuni - Profimedia Images

Potrivit avertizării, frontul de aer rece va afecta predominant zonele de vest, nord şi est ale Greciei. Pe 6 august 2021 se vor înregistra temperaturi maxime de 44-46° C şi risc foarte mare de incendii. Începând de vineri, 6 august 2021, temperaturile vor scădea în vestul şi în nordul teritoriului elen, pe insula Creta şi în arhipelagul Dodecanez (nu va fi depăşită valoarea de 36° C, în timp ce în restul teritoriului, temperaturile vor scădea cu 3 până la 5° C);

De asemenea, vor fi înregistrate intensificări semnificative ale vântului din direcţiile vest şi nord-vest, care vor predomina în Marea Ionică, Marea Egee şi insulele din aceste zone, cât şi în partea continentală a Republicii Elene.

Furtuni în Grecia după valul de caniculă cu temperaturi de 46° C

Începând cu după-amiaza zilei de 6 august 2021, odată cu trecerea frontului de aer rece, care este principala cauză a acestei schimbări a vremii, intensificarea temporară a vântului se va manifesta în principal din direcţia nord - nord-vest, scrie news.ro.

Pe acelaşi subiect

În intervalul 7 - 8 august 2021, temperatura nu va depăşi 35-37° C în majoritatea regiunilor, în timp ce pentru intervalul 9 - 11 august 2021 este prognozat un nou val de caniculă (temperaturi de 40-42° C în partea centrală şi sudică a Greciei continentale), fiind prevăzută o scădere a temperaturilor începând cu ziua de joi, 12 august 2021”, arată comunicatul de presă al MAE.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români aflaţi permanent ori temporar, sau care intenţionează să călătorească în Republica Elenă că autorităţile elene avertizează, de asemenea, în legătură cu existenţa unei concentraţii ridicate de particule fine PM2.5 în regiunea Attica, generată de fumul produs de incendiile din Evia şi zonele învecinate, recomandând locuitorilor din aceste zone să evite deplasările în aer liber şi să poarte măşti de protecţie cu un grad de filtrare ridicat.

Numerele la care românii din Grecia pot solicita asistenţă consulară

Conform sursei citate, cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena +302106710035 şi Consulatului General al României de la Salonic +302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă +306978996222 şi Consulatului General al României de la Salonic +306946049076.

MAE mai recomandă consultarea paginilor de Internet http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro,https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteoalarm.eu, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, mai indică sursa menţionată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Avertizare de călătorie în Grecia: Sunt așteptate fenomene meteo extreme, temperaturi de 46 grade urmate de incendii și furtuni