Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video EXCLUSIV! Dezvăluiri despre consulul României rănit în timp ce ajuta afgani să-şi părăsească ţara pe aeroportul din Kabul. Echipamentul de protecţie i-a salvat viaţa

Evacuările dramatice din Afganistan au fost cât pe ce să se încheie tragic pentru ţara noastră. Unul dintre consulii României a fost atins de un proiectil al talibanilor, pe aeroportul din Kabul, în timp ce ajuta un grup de afgani să părăsească ţara capturată de talibani. L-a salvat vesta antiglonţ, iar toate detaliile ni le-a povestit şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu, special pentru Observator. 

de Redactia Observator

la 06.09.2021 , 21:36

  • 156 de persoane evacuate din Afganistan ar urma să ajungă în România.

Scenele dramatice au avut loc pe 20 august, în timp ce diplomaţii ţării noastre încercau să ajute un grup de afgani să plece din ţară. 

Bogdan Aurescu, ministrul român de Externe: Am încercat evacuarea unui grup de cetăţeni afgani prin aeroportul intenaţioanl din Kabul şi i-am adus până aproape la 20 de metri de una dintre porţile de intrare, când situaţia s-a deteriorat foarte puternic. Au început să tragă din toate părţile. Era întuneric şi nu am reuşit să-i evacuăm. A fost acel moment în care consulul nostru, care se afla la acea poartă, a fost lovit, din întâmplare, de un glonţ rătăcit.  

Pe diplomatul român l-a salvat echipamentul de protecţie pe care îl avea pe el. De la acest moment, situaţia lângă aeroportul intenaţional din Kabul a devenit tot mai dramatică şi a culminat pe 26 august cu atentatul terorist în care peste 200 de oameni au murit.

Vezi și

156 de persoane evacuate din Afganistan ar urma să ajungă în România

Pe acelaşi subiect

Ţara noastră a continuat misiunile de evacuare şi după acest moment. A evacuat până acum 156 de cetăţeni afgani, printre aceştia şi 53 de copii, cu vârste între trei luni şi 17 ani.  

Bogdan Aurescu, ministrul român de Externe: Vă amintiţi cu siguranţă acele scene pe care le-am văzut la aeroportul din Kabul, când părinţii afgani îşi trimit copiii peste acel gard de sârmă ghimpată, pentru a putea să ajungă în libertate. Iată, noi am reuşit să îi aducem pe aceşti copii, adolescenţi, în siguranţă.  

Din Pakistan, toţi cei 156 de afgani vor fi aduşi în perioada următoare în ţara noastră. Sunt printre cei norocoşi. Talibanii controlează acum tot teritoriul ţării şi nimeni nu mai poate ieşi din ţară dacă aceştia nu îşi dau acordul. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?
Observator » Evenimente » EXCLUSIV! Dezvăluiri despre consulul României rănit în timp ce ajuta afgani să-şi părăsească ţara pe aeroportul din Kabul. Echipamentul de protecţie i-a salvat viaţa