Antena Meniu Search
x

Video Exerciţiu de apărare antiaeriană al NATO, în România. La final vom avea operaţional al doilea sistem Patriot

Peste 1.300 de militari din România şi din nouă state aliate participă la un exerciţiu NATO. Acesta simulează apărarea flancului estic al alianţei de un atac rusesc. Vor fi folosite sisteme de rachete PATRIOT, HAWK, dar şi aeronave F-16, IAR-330, IAR-99 şi YAK-52.

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 13.06.2024 , 14:18

La baza "Mihail Kogălniceanu" din judeţul Constanţa se desfăşoară unul dintre cele mai mari exerciţii de apărare aeriană a flancului estic al NATO, Rammstein Legacy 2024. Sunt prezente unităţi anti-rachetă şi avioane de luptă din 15 ţări NATO. În cadrul exerciţiului, avioanele de luptă şi elicopterele din arsenalul ţărilor NATO simulează un atac aerian asupra unităţilor de la sol. Pentru prima dată de la integrarea în NATO, la acest exerciţiu participă şi forţele aeriene finlandeze.

Al doilea sistem Patriot va deveni operaţional

În contextul războiului din Ucraina, dar mai ales în contextul manevrelor făcute de armata rusă în Marea Neagră, militarii care participă la exerciţiul NATO au spus că au întâmpinat problemele ridicate de bruiajul rusesc. Asta nu i-a împiedicat pe aliaţi să-şi ducă la bun sfârşit misiunile din România.

Vezi și

Un lucru extrem de important se întâmplă în cadrul acestui exerciţiu: vom avea operaţional al doilea sistem Patriot. Astăzi şi mâine, 14 iulie, se vor executa trageri reale în poligonul de la Capul Midia. La finalul tragerilor, sistemul Patriot va fi certificat 100% pentru misiuni de luptă reale. Preşedintele Klaus Iohannis a convocat CSAT-ul pentru săptămâna viitoare. În cadrul şedinţei CSAT se va decide dacă vom dona Ucrainei un sistem Patriot.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Credeţi că sunt pregătite autorităţile să facă faţă codului roșu de caniculă?
Observator » Evenimente » Exerciţiu de apărare antiaeriană al NATO, în România. La final vom avea operaţional al doilea sistem Patriot