Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Experiment Observator. Cât de uşor pot fura datele hackerii care folosesc unde electromagnetice

Un atac cibernetic extrem de periculos şi greu de contracarat dă fiori lumii întregi. Hackerii şi spionii fură informaţii din calculatoare şi telefoane fără nicio conexiune fizică la computerul victimei, care nici nu îşi dă seama că este atacată. Un experiment Observator a demonstrat cât de uşor obţin infractorii cibernetici date sensibile.

de Cristi Popovici

la 06.11.2024 , 20:09

Ar putea fi computerul unei multinaţionale, al unei bănci comerciale sau instituţii de stat. Ori chiar calculatorul unui român obişnuit, care stă seara pe internet. Laptop, PC şi smartphone, toate sunt vulnerabile la atacuri cu unde electromagnetice, spun experţii în cibersecurity. Reporterul Observator Cristi Popovici a început experimentul prin a scrie ceva pe calculator pentru a vedea ce se întâmplă.

Cum ne protejam de aceste atacuri?

Imaginea de pe monitor ajunge în timp real pe computerul spionului care foloseşte o antenă, un dispozitiv de captare a radiaţiilor electromagnetice şi un decodor. Utilizatorul nu realizează în niciun moment că îi sunt furate informaţiile.

Vezi și

"Date bancare secrete, informaţii confidenţiale, fotografii compromiţătoare, planuri de atac", explică Constantin Pintilie, specialist soluţii de securitate. Tehnologia se numeşte Tempest şi este concepută pentru a spiona computerele, dispozitivele de telecomunicații și alte sisteme informatice prin scurgeri de semnale electrice, transmisii radio şi chiar vibrații produse de dispozitiv.

"Imaginea pe care noi o avem pe ecran poate fi refăcută la distanță. În funcție de ce echipamente are cel care dorește să vizualizeze informatia noastră", a declarat Constantin Pintilie, specialist soluţii de securitate. Specialistul în soluţii de securitate a explicat cum se fura informatiile de pe dispozitivele electronice cu ajutorul unei simple antene. Dar cum ne protejam de aceste atacuri? O companie românească produce carcase de calculator, folii speciale de monitor, encondere şi alte dispozitive care blochează tentativele de furt electronic.

Legea obligă agenţiile guvernamentale şi companiile particulare care lucrează cu informaţii clasificate să folosească echipamente de protecţie împotriva atacurilor cibernetice. Breşele din sistem sunt speculate rapid de hackeri. Săptămâna trecută, hackerii au spart serverele Primăriei Sectorului 5 şi au cerut 5.000.000 de euro pentru a decripta informaţiile. DIICOT îi caută acum pe atacatori.

Cristi Popovici Like

Nu poți să fii jurnalist dacă nu iubești adrenalina, provocările și, mai ales, oamenii. Este una dintre cele mai palpitante meserii din lume.

Comentarii


Întrebarea zilei
Concediu de odihnă pentru burnout. Credeţi că iniţiativa ar trebui pusă în practică mai repede?
Observator » Evenimente » Experiment Observator. Cât de uşor pot fura datele hackerii care folosesc unde electromagnetice