Antena Meniu Search
x

Video Explozia mașinii pe gaz comprimat scoate la iveală un pericol ingorat. Cât de sigure sunt, de fapt, autoturismele pe GNC

Explozie devastatoare într-o benzinărie de lângă Bucureşti. O maşină a sărit în aer în timp ce era alimentată cu gaz natural comprimat de către angajatul unei firme. Bărbatul a murit pe loc, iar şoferul este internat în spital în stare gravă. Explozia a fost atât de puternică, încât una dintre cele două butelii ale automobilului a ajuns la 150 de metri distanţă. Experţii spun că instalaţiile cu metan montate de profesionişti sunt sigure, dar trebuie verificate periodic. 

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 21.05.2023, 19:32

Vezi și

Era puţin după ora 5 şi 30 de minute dimineaţa când s-a dat alarma în oraşul Pantelimon. Şoferul unui autoturism care funcţiona cu gaz natural comprimat intrase de câteva minute într-o benzinărie. În timp ce angajatul staţiei alimenta cele două butelii, a avut loc o explozie puternică.

Lucrătorul, de numai 26 de ani, a fost ucis aproape instataneu de suflul uriaş, spun medicii. Şoferul a fost aruncat câţiva metri în aer.

Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: Autoturismul a fost distrus in totalitate. Partea din spate a masinii, unde se aflau buteliile a fost pulverizată.

Una din cele două butelii de gaz instalate în portbagajul maşinii a fost găsită de anchetatori la mare distanţă

Pe acelaşi subiect

Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: Gândiți-vă cât de puternic a fost suflul exploziei dacă cea de-a două butelie a fost aruncată peste drum, la aproape 70 d emetri de locul în care ne aflăm acum.

Medicii şi pompierii sosiţi la faţa locului au reuşit cu greu să se apropie de victime. O nouă explozie putea să aibă loc oricând la benzinărie.

Ana Covaciluc, ISU Bucureşti: Alimentarea cu gaze a fost oprită. Traficul în zonă a fost restricţionat. Au intervenit 4 autospeciale cu apă şi spumă, detaşamentul special de salvatori.

Şoferul maşinii, în vârstă de 42 de ani, a fost transportat la Spitalul Floreasca în stare gravă. 

Automobilele care funcţionează pe GNC, sau gaz natural comprimat, sunt rare în România

Cele mai multe modele sunt fabricate special pentru consumul de metan. Se pot modifica şi cele pe benzină sau motorină, dar costurile sunt mari şi nu este rentabil. În România, echivalentul a un litru şi jumătate de combustibil costă 89 de eurocenţi. Faţă de maşinile cu gaz petrolier lichefiat, care are în componenţă propan şi butan, GNC-ul este format din metan. De aici şi puterea uriaşă a exploziei. 

Specialist instalații gaz: Diferenţa este dată de presiune. GPL-ul are maximum admisibil 27 de bari în instalaţie. Astea au 270 de bari. De 10 ori mai mare presiunea în ele. Sunt foarte, foarte periculoase. Buteliile sunt mult mai groase, greutatea mult mai mare.

Experţii susţin că automobilele care funcţionează pe metan sunt la fel de sigure ca şi cele electrice, pe benzină sau motorină. Specialiştii atrag însă atenţia că rezervoarele trebuie verificate o dată pe an, mai ales cele vechi, ca să nu aibă micro-fisuri, iar instalaţiile să funcţioneze corect. Anchetatorii care încearcă acum să afle cauza exploziei iau în calcul şi o improvizaţie care a permis scurgerea de gaz.

În ultimii 5 ani, la nivel mondial au avut loc mai multe incidente cu asemenea maşini, toate chiar în timpul alimentării. În benzinării din Brazilia, India sau Guyana mai mulţi oameni şi-au pierdut viaţa în urma unor deflagraţii precum cea de lângă Bucureşti. De altfel, regula spune foarte clar că şoferul şi pasagerii trebuie să iasă din maşină, iar alimentarea se face doar de către personal specializat, tocmai din motive de siguranţă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Explozia mașinii pe gaz comprimat scoate la iveală un pericol ingorat. Cât de sigure sunt, de fapt, autoturismele pe GNC