Antena Meniu Search
x

Video "Fă Rai din ce ai!" Cât costă geanta Lady Dior reinterpretată de Mircea Cantor, cu motive din folclorul românesc. Există doar 100 de exemplare

Cantor rimează cu Dior. Un român a cucerit Parisul, după ce a reinterpretat un model de geantă emblematic pentru faimoasa casă de modă. Mircea Cantor a folosit motive româneşti, din zona de baştină a bunicii sale, şi a avut drept consultanţi meşteşugari români. O geantă pe care scrie "Fă Rai din ce ai" costă 6.000 de euro, iar cele o sută de exemplare s-au vândut rapid. 

de Redactia Observator

la 15.04.2024, 21:48

Vezi și

"Funia simbolizează continuitatea, legătură. De aceea am vrut să o integrez absolut pe Lady Dior". Este prezentarea oficială a geanţii faimosului brand. Mircea Cantor a reinterpretat-o într-un mod original, inspirat de motive autentice româneşti. Când a ajuns la Paris, în urmă cu 25 de ani, artistul român nici nu visa că îşi va pune amprenta stilului pe un model devenit legendar.

Motive româneşti pe geanta Lady Dior

"Un fel de motiv al soarelui din arta tradiţională, acest hashtag pe care îl vedem atât pe ie cât şi pe porţile maramureşene, dar în acelaşi timp grădinile franţuzeşti de la Versailles. Şi după e scris pe mânere, am scris Fă Rai din ce ai! doar că nu se vede exact. Uite aici, fă rai din ce ai şi dincolo "Fait le Paradise dans que tu as" deci e în trei limbi scris acest mesaj pe ea. Şi apoi mai este cureaua care ţine geanta pe care este tot aşa o funie brodată", spune Mircea Cantor, artist.

"M-am inspirat pentru acest motiv dintr-o jachetă care provine din vestul României, într-o regiune în care se foloseşte acest motiv al Paradisului", adaugă Mircea Cantor, artist. Mai exact, din zona Bihorului, locul de baştină al bunicii sale. Cojocul cohănesc, de o rară frumuseţe, i-a fost inspiraţie pentru cele 100 de exemplare ale genţii, care s-au vândut rapid. Preţul? 6.000 de euro, iar cele mai multe cliente au fost românce. Pentru fiecare, artistul a creat şi câte o eşarfă. 

Pe acelaşi subiect

Meşteşugarii români şi-au arătat măiestria în faţa artizanilor brandului. Iar procesul din care a rezultat noul design a fost lung şi provocator.

"Pentru mine artizanii sunt chiar foarte, foarte buni. Am lucrat cu ei nu doar în Maramureş, ci şi în Franţa. Tot ceea ce te-a condus la acea rapiditate vine dintr-un trecut care s-a sedimentat, din idei anterioare, din lucruri pe care le-am exersat, din toată practica mea, din spiritul de observaţie, din memorie, din cunoaştere, din citire toate lucrurile astea te conduc la asta... Să zic o durată, de exemplu 3 luni, nu contează", spune Mircea Cantor, artist.

Mircea Cantor a câștigat două dintre cele mai importante premii acordate artiștilor contemporani – Premiul Ricard în 2004 și Premiul Marcel Duchamp în 2011. Statul francez i-a acordat distincţia Ofițer al Artelor. Geanta Lady Dior a fost creată la începutul anilor '90 de directorul de creație de atunci, Gianfranco Ferré. Lady Diana a popularizat creația, fiind cunoscută drept geanta sa preferată. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » "Fă Rai din ce ai!" Cât costă geanta Lady Dior reinterpretată de Mircea Cantor, cu motive din folclorul românesc. Există doar 100 de exemplare