Antena Meniu Search
x

Video Fermierii dau acum cireşele aproape gratis de la 120 de lei kg în mai. Condiţia impusă însă de producători

Dacă luna trecută, un kilogram de cireşe costa cât 5 de carne, acum, la final de sezon, mulţi producători le dau aproape gratis. Recolta a fost bogată iar pomii nu au apucat să fie culeşi în totalitate. Aşa că fermierii invită pofticioşii direct în livadă să mănânce sau să ia acasă câte fructe doresc.

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 25.06.2022, 09:36

Vezi și

Suntem în satul Rugi, celebru pentru cireşele aromate. Încărcaţi de fructe, mulţi pomi riscă să rămână neculeşi. Oamenii din zonă nu găsesc forţă de muncă, aşa că au venit cu o ofertă tentantă pentru cumpărători.

Gheorghe Sichitiu, producător: Copilul din oraş le mânăncă foarte scumpe. Dacă ar veni oamenii să le cumpere direct de la producător, la jumătate preţul ar fi. Ajung la patru lei faţă de 8-12 lei în oraş.

Reporter: Dacă le-ar culege singuri.

- Te ajută şi cel care vinde.

Pe acelaşi subiect

Citește și: Efectele surprinzătoare ale consumului de cireșe. Află ce spun specialiștii

Şi Ion Hortopan a crescut în patria cireşelor. Doar el şi soţia se ocupă acum de livadă. Oameni să-l ajute la cules nu găseşte în sat. Munca nu e deloc uşoară. Speră să revină timpurile când clienţii veneau să cumpere fructele direct de la poartă.

Reporter-Ion Hortopan, producător: - Cât de înalţi sunt cireşii?

- După cum vedeţi, 10 metri, 12, 13, 14. Unul culege, unul la piaţă şi aşa ne chinuim, că forţă de muncă n-ai de unde lua la cules. Din livadă, mai ieftin, dar s-au cam dus timpurile alea. Veneau de la Petroşani, se certau, ălă să nu ia prea mult ca să ia şi el.

În alt sat, la câţiva kilometri distanţă, oferta este şi mai atractivă. Cireşele se vând cu doar trei lei.

Citește și: Efectele consumului de carne roșie după vârsta de 50 de ani. Ce spun nutriționiștii despre acest produs alimentar

Alin Măruţă, producător: Nu avem timp să le culegem, aşa că am invitat oamenii pe internet să vină să culeagă personal.

- Trebuie să se încumete să se urce în pom?

- Nu neapărat, unele se pot culege de pe pământ, mai am scări, cârlige, găleţi şi îi ajut. Preţul este trei lei, acum pe final de sezon.

Valentin Priporeanu, director Direcţia de Agricultură Gorj: S-au făcut şi oferte online Să vină doritorii să le recolteze singuri şi să achite o sumă modică. Doi, trei lei. Pentru că fiind lipsă acută de forţă de muncă, Cireşii sunt şi înalţi. Nu orice persoană poate participa la culesul de cireşe şi, din această cauză, este o problemă cu recoltarea.

Pe tarabele din pieţele din Târgu Jiu, un kilogram de cireşe se vinde cu 10 – 12 lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Fermierii dau acum cireşele aproape gratis de la 120 de lei kg în mai. Condiţia impusă însă de producători