Antena Meniu Search
x

Fermierii români anunţă proteste masive, în urma scandalului cerealelor ucrainene. Se plâng că sunt ameninţaţi de faliment

Scandalul cerealelor care a cuprins Europa îi scoate în stradă şi pe fermierii români. Agricultorii spun că sunt ameninţaţi în masă de faliment din cauza importurilor necontrolate de cereale din Ucraina. Premierul Nicolae Ciucă a cerut deja fonduri suplimentare de la Bruxelles pentru despăgubirea agricultorilor din ţara noastră. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 04.04.2023, 13:49

Vezi și

Fermierii se pregătesc de proteste la sfârşitul acestei săptămâni. Astăzi au făcut publice o serie de plângeri, iar printre cele mai importante se numără faptul că au rămas cu produsele autohtone nevândute din cauza faptului că pe piaţa din România, nu doar au fost în tranzit cerealele din Ucraina, ci au ajuns, în cele din urmă, să fie şi vândute aici dacă, în momentul în care ajungeau în port, se constata că nu au o calitate potrivită pentru a fi trimise, mai departe, la export.

Fermierii spun că au rămas cu depozitele pline, cu două luni înainte de a se pregăti de o nouă campanie agricolă. În plus, cei care au reuşit să vândă în ultima perioadă spun că au ajuns să o facă la un preţ extrem de mic, cum nu s-a mai întâmplat niciodată pentru primăvara unui nou an – să vândă cerealele chiar cu preţ mai mic decât le-au vândut în plină campanie în vară şi în toamnă, atunci când recoltau direct de pe câmp. 

Mai mult decât atât, spun ei, le este foarte greu să găsească autocamioane pentru a-şi transporta marfa, pentru că toată logistica ar fi folosită tot pentru transportul cerealelor aduse din Ucraina şi că ajung să plătească de cinci ori mai mult. 

Fermierii au anunţat că vineri vor protesta cu miile, cu angajaţii lor şi utilaje - toate vor fi scoase în stradă pentru a-şi spune nemulţumirile. Între timp, premierul Nicolae Ciucă a anunţat faptul că a solicitat printr-o scrisoare deschisă preşedintelui Comisiei Europene să introducă din nou taxele vamale pentru Ucraina şi să suplimenteze fondurile pentru fermieri. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi avut nevoie recent de meseriaşi şi nu aţi găsit?

Observator » Evenimente » Fermierii români anunţă proteste masive, în urma scandalului cerealelor ucrainene. Se plâng că sunt ameninţaţi de faliment